Verhalen van abortus-overlevers. Deel 1: "Ik heb een misvormde arm."

Verhalen van abortus-overlevers. Deel 1: "Ik heb een misvormde arm."

Wist u dat er mensen zijn die een abortus overleven? Stirezo vertelt in een nieuwe serie artikelen de verhalen van abortus-overlevers. De Amerikaanse Josiah Presley is zo iemand. Hij deelt zijn levensgeschiedenis in een interview met Lila Rose, de oprichtster van pro-life organisatie Live Action. Zijn lichaam draagt nog de sporen van het instrument van de abortusarts.

Curettage

Josiah Presley groeit op als adoptiekind in een groot gezin in Oklahoma, in de Verenigde Staten. Zijn biologische ouders zijn Zuid-Koreaans. De moeder van Josiah is twee maanden zwanger als ze besluit haar kind te laten aborteren. Ze gaat naar een abortuscentrum. Daar wordt gekozen voor een curettage, een methode waarbij met gereedschap een ongeboren kind wordt verwijderd. De medewerkers in het abortuscentrum denken dat de abortus geslaagd is en ze mag naar huis.

Baby springlevend

Enkele maanden later echter ontdekt de moeder dat de abortus helemaal niet geslaagd is en de baby springlevend. In plaats van terug te gaan, besluit ze het kindje te houden en na de geboorte naar een weeshuis te brengen. Via een adoptiebureau komt Josiah in Amerika terecht, bij een protestants domineesechtpaar dat zeer pro-life is. Hij groeit op te midden van andere adoptiekinderen, want het echtpaar adopteert maar liefst twaalf kinderen van allerlei afkomst.

Woede en haat

Op zijn dertiende vinden zijn adoptieouders hem oud genoeg om over de achtergrond van zijn adoptie te vertellen. In eerste instantie voelt Josiah woede en haat richting zijn biologische ouders. Hoe hebben ze ervoor kunnen kiezen om hem te laten aborteren? Wat zegt dat over zijn leven? Nu begrijpt hij ineens ook waarom hij een misvormde arm heeft: zijn linker onderarm en -hand missen. Dat moet tijdens de curettage van zijn moeder gebeurd zijn. De abortusarts heeft die arm mogelijk met een instrument gescheiden en verwijderd.

STI moeder en kind successen min

Bekeringsmoment

Op een kamp van de middelbare school maakt Josiah een bekeringsmoment mee, waardoor hij in het reine komt met zijn verleden en misvorming en in staat is zijn biologische moeder te vergeven. Interviewster Lila Rose stelt halverwege het interview een boeiende vraag aan Josiah. Ze zegt: pro-choice mensen zeggen vaak dat het beter is dat een kind geaborteerd wordt dan dat het opgroeit in moeilijke omstandigheden. Wat zou jij daarop willen zeggen?

Is het leven waardevol?

Josiah antwoordt dat die vraag voortkomt uit een verkeerde levensinstelling, waarin de waarde van leven bepaald wordt door de kwaliteit van leven. Maar dat is arbitrair. Wie bepaalt welke levensomstandigheden erg genoeg zijn om een abortus te mogen plegen? Je moet naar de fundamentelere vraag toe: is het leven inherent waardevol? Zo ja, dan is elk leven waardevol, ongeacht de levensomstandigheden. Je hoeft geen christen te zijn om dat standpunt te hebben.

Opdracht van God

In Amerika worden dagelijks 2.300 abortussen uitgevoerd. Josiah realiseerde zich dat hij iets overleeft heeft wat je niet geacht wordt te overleven. Dat vat hij op als een opdracht van God om pro-life werk te gaan doen. Niet lang na zijn bekering komt hij bij toeval in het pro-life werk terecht. Hij werkt vrijwillig als schoonmaker in een geboortecentrum. Daar krijgt hij de kans in een blogpost zijn verhaal te vertellen. Vanaf dan wordt hij een veelgevraagd pro-life spreker.

Lees ook: Schokkend: pro-life wakers in Spanje kunnen straks een jaar de cel in

Wisselgeld

Hij treedt ook op in een filmpje in een pro-life commercial die tijdens de Super Bowl, het grootste sport- en televisiemoment van Amerika, zal worden uitgezonden. De commercial bevat geen controversiële beelden of teksten. Toch wordt de uitzending ervan door Fox News geweigerd. Volgens Josiah is dat omdat zijn verhaal een waarheid is die niet past in het narratief van de heersende cultuur, waarin iedereen zelf de loop van zijn leven bepaald en waarvoor het ongeboren leven niet meer is dan wisselgeld.

Troostkamertje

Veel mensen weten niet dat er abortusoverlevers bestaan. Maar het zijn er meer dan gedacht. Er bestaan zelfs netwerken van mensen die een abortus overleefd hebben. Zij hebben geluk gehad. Er zijn namelijk ook talloze baby’s die na een mislukte abortus levend ter wereld komen en in een zogenaamd troostkamertje alleen gelaten worden om te sterven. Josiah doet zijn verhaal ook om deze kostbare levens te redden.

Bekijk het interview met Josiah Presley hier:

Bestel Catechismus tegen abortus

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022 11:09

Doneer