Na euthanasie met ‘Huppakee, weg!’ nu abortus met ‘Hap, slik, weg!’

Terwijl discussie woedt over de NIPT-test, zet minister Schippers van Volksgezondheid al een stap verder. Zij wil dat de abortuspil bij de huisarts verkrijgbaar wordt. Dat maakte de minister bekend op 3 maart, bij een debat in de Tweede Kamer over het abortusbeleid.

hqdefault

Op recept beschikbaar
De abortuspil moet vanaf juli 2017 op recept van de huisarts in de apotheek beschikbaar zijn. Daarvoor is een wetswijziging nodig, die de minister nu in gang wil zetten. Ze heeft al de steun van de VVD, haar eigen partij, de PvdA, D66 en GroenLinks.

De abortuspil is al sinds 2000 verkrijgbaar in Nederland, maar tot nu toe alleen in een abortuskliniek. De wetswijziging van de minister maakt abortus weer een stuk laagdrempeliger.

Dagenlange pijnklachten
Wat Schippers er niet bij vertelt is dat er ernstige complicaties kunnen optreden bij het gebruik van de abortuspil. Het betreft ook niet één pil, maar een serie van drie pillen. Daarnaast moet de vrouw een soort wee-opwekker innemen, waarmee het kindje naar buiten komt.

De pil is niet hetzelfde als het slikken van een paracetamol, zo vertellen vrouwen die de abortuspil in een kliniek hebben gekregen. Bloedingen, diarree, misselijkheid, flauwtes en dagenlange pijnklachten zijn verschijnselen na het gebruik.

Daarnaast zijn er veel psychische klachten. “Een abortus, of het nu met een pil gebeurt of via curettage, is echt een heel heftige ingreep. Ik hoop zoiets never nooit meer mee te maken,” vertelt een vrouw die de abortuspillen slikte.

‘Hap, slik, weg!’
Minister Schippers dekt zich in door te vertrouwen op het inzicht van de huisarts. Die wordt zo prompt gebombardeerd tot heerser over leven en dood.

Waar hebben we dat eerder gezien? Juist, bij euthanasie. Menig huisarts klaagt over de druk om mee te werken aan euthanasieverzoeken. Euthanasie heet immers een recht te zijn. Abortus toch ook? Wie is de huisarts om dan de abortuspil te weigeren?

En wat te denken van de apotheker, die zijn roeping om geneesmiddelen te verstrekken moet schenden? De abortuspil herstelt namelijk niet gezondheid, maar vernietigt deze. Het is gif.

Bij euthanasie is het land in shock als ‘Huppakee, weg!’ genoeg blijkt om je te laten ‘inslapen’. Dat het zo makkelijk gaat! Maar maakt de abortuspil het niet even makkelijk bij abortus? Er is immers amper verschil tussen ‘Huppakee, weg!’ en ‘Hap, slik, weg!’.

– Harry Prins

2 gedachten over “Na euthanasie met ‘Huppakee, weg!’ nu abortus met ‘Hap, slik, weg!’

  1. Vandaag een petitie ter ondertekening in de deur gekregen. Bijzonder hoe de nipt test geïnterpreteerd wordt door jullie als stichting. Jullie insinueren dat kinderen met down gediscrimineerd worden door het vergoeden van de test. Ooit erover nagedacht dat er ook aanstaande ouders zijn die graag van te voren willen weten waar ze aan toe zijn? De nipt test is niet alleen om syndroom van down te signaleren, maar ook nog voor zeer ernstige ziektes waarbij de baby niet ouder wordt dan een jaar. Mogen aanstaande ouders dat dan ook niet weten? Moet een moeder een verschrikkelijke bevalling meemaken van een kindje dat later komt te overlijden? Is het misschien zo dat ouders zelf moeten beslissen of ze wel of geen nipt test willen uitvoeren? Is het misschien verstandig om dit te vergoeden voor iedereen die er geen geld voor heeft? En is het dan misschien ook zo dat jullie praten over discriminatie die er helemaal niet is? Heeft een aanstaande moeder geen rechten meer? Geen recht om te weten of haar baby gezond wordt geboren?

  2. Prenatale genetische screening valt te overwegen, MITS het recht op leven van het ongeboren kind wordt gewaarborgd. Nu is dat niet zo. Gevolg: het overgrote deel van de Downkinderen zal geaborteerd worden. Dat kwaad weegt oneindig zwaarder dan het nadeel van pas bij de 20 weken-echo weten dat je kind bijv. open ruggetje heeft.

    De rest van uw vragen is gericht tegen zaken die wij helemaal niet bepleiten, daar geven wij dus geen antwoord op.

Geef een reactie