Burgemeester Arnhem verbiedt waken bij abortuscentra
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem keert zich tegen het recht van pro-lifers om te betogen bij abortuscentra. Hij wil dat zij voortaan een halve kilometer afstand van abortuscentra in acht nemen.
Pro-life betogers “„treden met grote voeten het recht en de individuele vrijheid van deze vrouwen”, meent de islamitische burgemeester, die beweert dat de bewakers “intimiderend” zouden optreden.
Hij geeft geen voorbeelden bij zijn beschuldiging, terwijl hij die wel gebruikt om zelf inbreuk te maken op “het recht en in de individuele vrijheid” die elke Nederlander heeft om te demonstreren en dat artikel 9 Grondwet garandeert.
De Arnhemse burgemeester lijkt met zijn standpunt mee te buigen in de hetze die abortuscentra in collusie met het Humanistisch Verbond tegen pro-life voeren, om zo de volledig vrije hand te krijgen bij het doden van ongeboren kinderen.
De moslimburgemeester van Arnhem probeert zich in te dekken met een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. Die oordeelde in juli in kort geding dat de gemeente Heemstede wakers op afstand van de abortuskliniek mag houden.
Bovendien stelde de rechter bij die gelegenheid dat het aanspreken van individuele bezoekers van de kliniek niet onder het betogingsrecht zou vallen.
Stirezo vindt dit aanvechtbaar. Waarom zouden vrouwen die een abortus overwegen en een abortuscentrum bezoeken niet worden aangesproken? Waarom mag hun geen ander perspectief worden geboden voor het doden van hun ongeboren kind?
Wat is onnatuurlijker dan een moeder die haar kind gedood wil zien? Juist omdat dit strijdt met het natuurrecht, boeken wakers bij abortuscentra regelmatig successen: vrouwen die tot bezinning komen, zich rekenschap geven van het leven dat zij in zich dragen en vervolgens hulp aanvaarden zodat hun kind tóch ter wereld kan komen.
Hugo Bos, campagneleider van Stirezo, vraagt zich bovendien af wie er opkomt voor de individuele vrijheid van de ongeboren kinderen (waarvan 50% vrouw is). “Telt het ‘recht op individuele vrijheid’, waarmee Marcouch schermt, ook voor deze vrouwen? Het is ten hemel schreiend dat vele duizenden onschuldige kinderen gedood worden door de handen van aborteurs, maar dat dit grote kwaad nu niet meer benoemd mag worden maakt het nog erger.”
Het goede nieuws, aldus Bos, is dat de hetze een reactie is op de kracht van de pro-life beweging. “Zoveel vrouwen maken gebruik van de hulp die hen bij abortuscentra wordt aangeboden, dat abortuscentra zich zorgen beginnen te maken om hun verdienmodel, en daarom burgemeesters onder druk zetten om deze hulpverlening te verbieden.
Ook de CU in Arnhem (2 van de 39 zetels) vindt het besluit van Marcouch „veel te ver” gaan en wil de burgemeester aan de tand voelen. „Marcouch treedt het recht op demonstratie met voeten”, zei fractievoorzitter Daniël Becker tegen het Reformatorisch Dagblad.
Becker ziet geen feitelijke basis voor het besluit. Als demonstranten bij een abortuskliniek daadwerkelijk intimiderend optreden, dan zou de politie ze moeten waarschuwen en desnoods op moeten treden. “Maar het is mij niet bekend dat de politie daar pogingen toe deed. Het gaat dan ook niet aan om nu meteen het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting in te perken.”
Jan Hutten van oppositiepartij CDA (2 zetels) noemt een straal van 500 meter rond een abortuskliniek “wel heel fors”. Dan heb je het over “over een lengte van een halve woonwijk”. Pro-lifebetogers moeten het recht op demonstratie houden, benadrukt hij tegenover het Reformatorisch Dagblad. “Zij hebben het recht om op te komen voor het ongeboren leven.”
Diederik van Dijk, voorzitter van het pro-lifeplatform Zorg voor Leven vindt de maatregel van Marcouch “ontzettend ver” gaan en juridisch dubieus. “Het moet mogelijk blijven dat pro-life mensen anderen op een fatsoenlijke manier aanspreken.” Hij wijst op de successen van de pro-lifers en dat er “zelden of nooit” sprake is geweest van “incidenten waarbij betogers zich op onaanvaardbare wijze gedragen.”
Tenslotte dreigt er door de eenzijdige maatregel van Marcouch rechtsongelijkheid te ontstaan. “Als de demonstratiekwestie zou draaien om duurzaamheid of het klimaat, zou het Arnhemse gemeentebestuur daar vermoedelijk niet zo’n groot punt van maken.”
Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022 11:17