Hypocriet: abortusklinieken verzwijgen risico's van curettage
Onderzoekers van het AMC waarschuwen voor curettage na de miskraam. Door curettage neemt de kans op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap toe, van 6 procent naar 9 procent. Ook zorgt het bij een op de vijf vrouwen voor verklevingen, een littekenvorming in de buik die tot onvruchtbaarheid kan leiden.
Diep dal
De onderzoekers raden aan om zo lang mogelijk te wachten op een natuurlijke afloop. Dat is een bijzonder advies. Als vrouwen ontdekken dat hun kindje niet meer leeft, gaan ze emotioneel door een dal. Een dal dat verdiept doordat het kindje vaak nog een of twee weken blijft zitten. De zwangerschap afsluiten is dan moeilijk en het is begrijpelijk dat veel vrouwen in die situatie curettage willen. Toch zien de onderzoekers zulke grote gezondheidsrisico's dat zij curettage alleen aanbevelen bij medische noodzaak.
Informatie achterhouden
Curettage wordt niet alleen ingezet bij miskramen, het is ook de meest gebruikte methode bij abortus. Waarom staat deze waarschuwing dan niet op de websites van abortusklinieken? En dat terwijl al langer bekend dat curettage de kans vergroot op vroeggeboorte bij de volgende zwangerschap. De website van CASA Klinieken, die meerdere abortusklinieken runnen, bevat informatie over allerlei aspecten van de abortusbehandeling, behalve over de gezondheidsrisico's. Dit is ronduit misleidend.
In het duister gelaten
Het is ook hypocriet. Vrouwen met een miskraam waarschuwt het ziekenhuis (terecht) voor de risico's van curettage, maar ongewenst zwangere vrouwen wordt cruciale informatie onthouden. Dit zegt veel over hoe de klinieken en de abortuslobby naar ongewenst zwangere vrouwen kijken. Vrouwen die bij normale behandelingen autonome 'zorgconsumenten' zijn, worden bij de kliniek bevoogdend behandeld en in het duister gelaten over gezondheidsrisico's.
Vermijdbaar risico
De gezondheidsrisico's van curettage zijn in geval van abortus volledig vermijdbaar. Het alternatief voor curettage is namelijk het uitdragen van de zwangerschap. Dat is veel beter voor de vrouw, niet te vergeten ook voor haar kind dat immers blijft leven. Curettage zonder medische noodzaak maakt vrouwen niet gezonder maar zieker. Dit is compleet in strijd met het doel van gezondheidszorg: mensen beter maken. De abortusartsen geven dat zelf toe. Dr Gabie Raven zei vorig jaar tegen Volkskrant: "Artsen worden opgeleid om mensen beter te maken, wij laten jonge vrouwen die niets mankeren fysiek soms slechter vertrekken dan dat ze kwamen."
Verplichte voorlichting nodig
Het wordt tijd dat zwangere vrouwen op een volwassen manier voorgelicht worden over de risico's die zij lopen bij abortus. Minister Schippers van Volksgezondheid zou zulke voorlichting verplicht moeten stellen. Want de keuzevrijheid die de minister zo belangrijk vindt bij abortus, is een nepvrijheid zolang de zwangere vrouw in het duister wordt gehouden.
⇒ Stirezo komt op voor het recht op leven van de ongeboren kinderen.
Steun onze strijd tegen abortus en doneer nu!
Laatst bijgewerkt: 12 december 2023 15:34