Kardinaal Eijk benoemd in grondig hervormde pro-life academie

Kardinaal Eijk benoemd in grondig hervormde pro-life academie

THEMA'S:

Kardinaal Wim Eijk is door paus Franciscus benoemd als lid van de Pauselijke Academie voor het Leven. Dit heeft het aartsbisdom Utrecht bekend gemaakt. Dit is bij uitstek de expertise van Mgr. Eijk, die gediplomeerd arts en gepromoveerd moraaltheoloog is.

Lam leggen

Het is niet de eerste keer dat kardinaal Eijk zitting neemt in de Pauselijke Academie voor het Leven, dat zich onder andere met het issue abortus bezighoudt. In 2004 trad de kardinaal ook al aan. Zijn lidmaatschap eindigde op 1 januari 2017, tegelijk met dat van elk ander lid bij de academie. Paus Franciscus ruimde het instituut leeg om het te hervormen. Critici spraken van het opzettelijk lam leggen van de academie, omdat leden de katholieke moraalleer verdedigden. Die moraalleer is een obstakel voor vrijzinnige verduistering van de katholieke boodschap.

Nieuwe chef

Een van de geestelijken die volgens critici de katholieke boodschap wil verduisteren, is de nieuwe chef van de Pauselijke Academie voor het Leven: Mgr. Vincenzo Paglia. Deze aartsbisschop publiceerde in 2016 een handleiding seksuele voorlichting die door pro-life en pro-gezin leiders 'door en door immoreel' en 'volkomen ongepast' werd genoemd. Paglia zorgde eerder voor opschudding door een muurschildering met homo-erotische taferelen te laten maken.

Eed zweren

Een van Franciscus' hervormingen is het weglaten van een eed om de menselijke waardigheid te verdedigen 'van (natuurlijke) conceptie tot de dood'. Eerder was het zweren van deze eed verplicht voor toetreding; nu is het optioneel. Ook is de Congregatie voor de Geloofsleer, waakhond van de katholieke leer, uitgesloten uit de academie.

Stoutmoedig verdediger

Het is ten zeerste de vraag of deze hervormingen de verdediging van het ongeboren leven ten goede komen. Het is hoe dan ook lovenswaardig dat kardinaal Eijk, stoutmoedig verdediger van de katholieke moraalleer en van het recht op leven van de ongeboren kinderen, terugkeert op zijn post. Laten we hopen dat hij in de nieuwe constellatie het zout der aarde is.

⇒ Stirezo komt op voor het recht op leven van de ongeboren kinderen.

Steun onze strijd tegen abortus en doneer nu!

Laatst bijgewerkt: 12 december 2023 15:39

Doneer