Rechter: gemeente mag pro-life waken beperkingen opleggen

Rechter: gemeente mag pro-life waken beperkingen opleggen

De gemeente Heemstede mag pro-lifers verregaande beperkingen opleggen als zij bidden en hulp verlenen bij de Bloemenhovekliniek. Dat heeft de voorzieningenrechter in Haarlem woensdag bepaald.

Hulp aanbieden

Deze pro-life wakers zijn vrijwilligers van hulpverleningsorganisatie Donum Domini. Ze krijgen van Stirezo ondersteuning om vrouwen te helpen en kinderlevens te redden. De wakers staan bij de ingang van de Bloemenhovekliniek. Ze geven aan vrouwen een flyer. Als een vrouw aangeeft daar open voor te staan, gaan ze het gesprek aan. Daarbij bieden ze hulp aan. Geregeld gaat een vrouw op dat hulpaanbod in. Ze blaast de abortus af en kiest voor het leven van het kind.

Wakers blijven binnen de regels

Deze hulpverlening is een doorn in het oog van de aborteurs van de Bloemenhovekliniek. Het doorbreekt hun frame van abortus als normale medische ingreep. Het ondermijnt hun verdienmodel. Zonder dode kinderen geen geld. Daarom dringen abortuscentra vaak bij gemeente en politie aan op maatregelen. Meestal zonder succes. Gemeente en politie kunnen weinig beperkingen opleggen aan wakers die vreedzaam, aanspreekbaar en meewerkend zijn. Al helemaal aangezien de wakers er nauwlettend op toezien dat de betoging - een juridische categorie waarbinnen het waken valt - binnen de regels blijft. Zo wordt er geen verkeershinder veroorzaakt en de vrouwen niet de weg geblokkeerd. De bewering van de gemeente Heemstede dat dit laatste wel gebeurt, door de rechter overgenomen, is onbewezen.

Minister, stop de Nederlandse financiering van buitenlandse abortus!

Rechter vindt betoging geen betoging

Het vonnis van de rechter bevat veel "eigenaardigheden", om de kwalificatie van advocaat Bart Bouter te gebruiken. Zo vindt de rechter het aanspreken van vrouwen “niet meer het uitdragen van een maatschappelijk probleem, maar het aankaarten van een individuele zaak bij een individueel persoon." Daarom valt het volgens hem niet onder het betogingsrecht. Maar maatschappelijke problemen zijn problematisch juist omdat individuele mensen erdoor geraakt worden! En mag je dan ook niet Tweede Kamerleden aanspreken als je protesteert tegen de hechtenis van een onschuldige? Dat is immers ook “het aankaarten van een individuele zaak bij een individueel persoon”!

Raad van State hanteert zwaardere toets

Hamvraag in de zaak was wanneer een betoging ophoudt een betoging te zijn. De rechter oordeelt dat de grens wordt overschreden als de betogers mensen gaan aanspreken. Mr. Bouter: "De Raad van State legt daar in een recente uitspraak echter een veel zwaardere toets voor aan. Die zegt: zodra er sprake is van overheersen of feitelijke dwang en begint dan over samenscholingen, volksoplopen of blokkades van wegen. Daar was hier, denk ik, geen sprake van."

Stirezo en Donum Domini bezinnen zich nu op vervolgstappen. Hier is het laatste vonnis nog niet over geveld.

Laatst bijgewerkt: 7 juli 2023 10:59

Doneer