Abortus: Tweede Kamer stemt tegen keuzevrijheid, vóór intimidatie van wakers
De Tweede Kamer heeft dinsdag gedebatteerd over de vermeende intimidatie van vrouwen bij abortuscentra. Van linkerzijde kwam een stroom pro-abortusmoties. De Kamerleden stemden tegen voorlichting over alternatieven over abortus en vóór overheidsbemoeienis met pro-life wakers.
'Opleving antiabortusbeweging'
GroenLinks kwam met een motie die de politiek opriep om, gezien de "opleving van een antiabortusbeweging" in Nederland, pal te staan voor het ‘recht’ op abortus. D66 wilde niet achterblijven en diende een motie in die de vermeende intimidatie van vrouwen bij abortuscentra “verwerpelijk” noemt.
Geen bewijs
Voor dergelijke intimidatie bestaat geen bewijs. Er zijn geen foto’s, video’s of geluidsopnames van intimidatie bij abortuscentra. EenVandaag heeft geprobeerd bewijsmateriaal te verzamelen, maar kwam niet verder dan beelden van een pro-lifer die kalm en feitelijk uitlegt wat er bij abortus gebeurt.
Symbolische moties
De moties van D66 en GroenLinks zijn symbolisch. Ze vergen geen actie van het kabinet. Zorgminister Hugo de Jonge heeft aangegeven dat de Rijksoverheid geen maatregelen neemt tegen het waken bij abortuscentra. Bij gemeenten bestaat evenmin behoefte aan extra maatregelen, zei De Jonge op 11 juni al tegen de Tweede Kamer.
Amper incidenten
Minister De Jonge heeft naast de gemeenten met de abortuscentra en de pro-life organisaties Stirezo en Schreeuw om Leven gesproken. Daaruit is gebleken dat er afgelopen jaren amper incidenten waren. Daarmee is de beschuldiging van intimidatie weerlegt. Het is feitelijk nepnieuws.
Van der Staaij
De wakers zijn onterecht weggezet als overlastgevers, klaagde SGP-leider Kees van der Staaij op 11 juni. “Laten we feiten en fabels over de wakers helder van elkaar scheiden”, zo zei hij tegen zijn collega-Kamerleden.
Intimidatie van pro-lifers
Er is eerder sprake van intimidatie van pro-life hulpverleners, onder andere door schreeuwend en godslasterend personeel van de abortuscentra. Dat is de ervaring van Stirezo-hulpverleners.
Kamer blijft aandringen
Toch bleef de Tweede Kamer dinsdag aandringen op feitelijke intimidatie van pro-lifers. CDA eiste "adequate maatregelen". D66 verzocht de minister, die heeft aangegeven niets te kunnen doen, om de Tweede Kamer op de hoogte te houden van "de ontwikkelingen". Een weinig subtiele aanzet tot blijvende bemoeienis. D66-Kamerlid Pia Dijkstra stelde ook voor dat de regering kijkt hoe de "aangiftebereidheid van vrouwen die zich geïntimideerd voelen, vergroot kan worden". Een meerderheid van de Kamer stemde voor deze motie.
Ploumen wil parkeerverbod
Lilianne Ploumen (PvdA) doet haar duit in het pro-abortuszakje en vroeg de minister om uit te zoeken of er een parkeerverbod kan komen voor de hulpverleningsbus die Schreeuw om Leven heeft aangeschaft.
Forum voor Democratie
Opmerkelijk is de rol van Forum voor Democratie in dit abortusdebat. Partijleider Thierry Baudet plaatste in een recent essay een kritische noot bij abortus. Afgelopen dinsdag steunde zijn partij echter het parkeerverbod van PvdA'er Ploumen.
Tegen voorlichting
Forum voor Democratie stemde eveneens tegen een SGP-voorstel om artsen te laten wijzen op alternatieven voor abortus. Deze motie werd door alle partijen behalve ChristenUnie verworpen. Een bijzondere tegenstem, want de abortusvoorstanders hameren op keuzevrijheid. Maar fatsoenlijke voorlichting over de verschillende opties die ongewenst zwangere vrouwen hebben, dat vinden de abortusvoorstanders een slecht idee. Vrouwen zouden weleens een andere keuze kunnen maken dan abortus!
Stirezo komt op voor de ongeboren kinderen, tegen abortus.
Help onze strijd met een gift!
Geen meter vooruitgekomen
Na meerdere debatten is de Tweede Kamer geen meter vooruitgekomen met waar het werkelijk om moet gaan: het beschermen van ongeboren kinderen. In de woorden van Van der Staaij:
Foto boven: Pia Dijkstra (D66) en Joba van den Berg (CDA) tijdens het Tweede Kamerdebat op 11 juni. Bron: Tweede Kamer.
Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022 11:17