Abortuslobby wéér in ongelijk gesteld: intimidatie bij abortuscentra bestaat niet

Het pand van abortuscentrum Vrelinghuis in Utrecht. Bron: Wikimedia Commons / Sargas. Licentie: CC BY-SA 3.0

Abortuslobby wéér in ongelijk gesteld: intimidatie bij abortuscentra bestaat niet

De abortuslobby heeft een nieuwe nederlaag geleden. De burgemeesters van Utrecht én Zwolle weigeren om gehoor te geven aan hun oproep tot maatregelen tegen pro-life wakers. De burgervaders zeggen dat er geen sprake is van “wanordelijkheden”.

'Klanten' keren zich af

De abortuslobbyisten van het Humanistisch Verbond menen dat pro-lifers die bidden en hulp verlenen bij abortuscentra, zich schuldig maken aan intimidatie. Ze voeren al een jaar campagne voor drastische inperkingen. De aborteurs steunen deze campagne, want hun 'klanten' kiezen steeds vaker de pro-life hulp boven de abortustang. Daarmee zijn de abortuscentra bedreigt in hun verdienmodel. Want hoe minder kinderen ze doden, hoe minder subsidie ze krijgen van de Rijksoverheid.

Minister: "Geen klachten of meldingen"

De abortuslobbyisten dringen bij de overheid aan op actie. Bij zorgminister Hugo de Jonge vonden ze vorig jaar een welwillend oor. De minister noemde het pro-life waken “zeer kwalijk en smakeloos”. De Jonge liet zijn ambtenaren uitgebreid onderzoek doen naar wat ook hij zag als intimidatie. De uitkomst: “Vrijwel alle gemeenten geven aan dat de demonstraties bij klinieken rustig verlopen en dat er geen klachten of meldingen binnen komen.”

Utrechtse burgemeester: "Geen signalen"

Na deze pijnlijke nederlaag zijn de abortuslobbyisten zich op gemeenten gaan richten. In Utrecht krijgen ze medewerking van verschillende politieke partijen, die een motie hebben aangenomen om een bufferzone rond abortuscentrum Vrelinghuis in te stellen. Maar ook hier krijgen de abortuslobbyisten nul op het rekest. “Er zijn regelmatig waarnemingen bij de kliniek door de toezichthouders”, reageert burgemeester Jan van Zanen op de motie van de raad. “We hebben geen signalen gekregen dat de nauwkeurig omschreven voorschriften niet worden nageleefd.”

Lees ook: Algemeen Dagblad verspreidt nepnieuws over hulpverleners bij abortuscentra

Weinig artsen willen abortus doen

Eén vijfde van de abortussen in het Utrechtse Vrelinghuis zijn na twaalf weken zwangerschap. Manager Bar-Lev Querido legt uit dat dit riskante ingrepen zijn: “De ingreep vereist een zekere kennis en kunde. Artsen moeten getraind zijn, en er moeten specifieke medicatie en personeel in huis zijn. Anders is een late abortus niet veilig.” Volgens Querido zijn er “niet zoveel artsen die bereid zijn om abortussen uit te voeren, laat staan de late abortussen.” Geneeskundestudenten willen kinderen niet vermoorden maar genezen. Ze kiezen steeds minder voor de specialisatie van aborteur.

Weten hoe een late abortus uitgevoerd wordt? Voormalig aborteur Anthony Levatino legt uit:

Zwolse burgemeester: "Geen wanordelijkheden"

Dan Zwolle. Ook daar hebben de abortuslobbyisten de gemeenteraad zover gekregen om aan te dringen op een bufferzone. Maar ook daar is het een feit dat van de vermeende intimidaties geen sprake is. “We hebben geen wanordelijkheden kunnen constateren”, stelt burgemeester Peter Snijders. Het Zwolse abortuscentrum Stimezo kwam in 2019 negatief in het nieuws. Er was flinke ruzie omdat verpleegkundigen uit de school klapten over wat zij zagen als het gebrek aan patiëntveiligheid in het centrum.

Nederlaag op nederlaag

Nederlaag in Den Haag, nederlaag in Utrecht, nederlaag in Zwolle… De grond onder de voeten van de abortuslobbyisten brokkelt af. Nederlandse jongeren worden kritischer over abortus. Het aantal pro-life hulpverleners groeit. Het aantal geneeskundestudenten dat zich wil specialiseren in het doden van ongeboren kinderen slinkt.

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022 11:17

Doneer