NIPT zo lek als een mandje

NIPT zo lek als een mandje

THEMA'S:

Opzienbarend nieuws, dat niettemin nauwelijks een rimpeling in de vijver van de grote media veroorzaakt, zelfs niet midden in komkommertijd. Dat spreekt op zichzelf al boekdelen. Toch liegt het bericht er niet om. De NIP-Test (NIPT) is zo lek als een mandje. De met zoveel bombarie gepresenteerde opsporingstest om ongeboren Down-kinderen te achterhalen, blijkt dramatisch te falen.

Abortuslogica

Hou u vast: als een vrouw van 25 een slechte test heeft, is haar baby in een op de twee gevallen tóch gezond. In die gevallen dus de helft van de kinderen ‘ten onrechte’ geaborteerd. Ten onrechte tussen aanhalingstekens, omdat we die abortuslogica uiteraard verwerpen. Maar laten vrouwen in elk geval wél gewaarschuwd zijn: als na bloedonderzoek in het kader van de NIPT voor jouw kindje het syndroom van Down wordt aangekondigd, heb je een vette kans dat dit niet klopt. Je mag je dus afvragen hoe zinvol de test dan nog is. De test is overigens wel betrouwbaar (99%) bij een tegengestelde uitslag. Dus als je de melding krijgt dat je ongeboren kind géén syndroom van Down heeft, mag je daar ook van uitgaan.

Gezond kind

Een en ander is gebleken uit onderzoek van de Universiteit van Gent. Bij een NIP-test wordt simpelweg bloed afgenomen. Na twee weken, zo luidde de claim, zou je 99 procent zeker weten of je kind het syndroom heeft of niet. Maar dat klopt niet, zeggen nu onderzoekers van de Gentse Universiteit. “Eigenlijk is dat zeer afhankelijk van de risico’s die er op voorhand zijn. Bij jonge vrouwen die geen afwijkingen hebben op hun echografie, kan de kans op toch een gezond kind tot vijftig procent zijn”, zegt Heidi Mertes, onderzoekster van de Universiteit Gent tegen de Vlaamse omroep VRT.

Niet zo snel

“Ik denk dat het grote risico is dat heel wat vrouwen tot een zwangerschapsafbreking zullen overgaan, in de overtuiging dat ze 99 procent kans hebben dat het kind het Downsyndroom heeft", zegt Mertes. "Als ze zouden weten dat er maar vijftig procent kans is dat het kind toch niet het syndroom heeft, zouden ze de zwangerschap misschien niet zo snel afbreken.”

Betrouwbare test?

Volgens het onderzoek van de Universiteit Gent heeft een gemiddelde vrouw van veertig 93 procent kans dat haar kind ook echt Down heeft na een afwijkende NIP-test. Bij een vrouw van 35 is dat 79 procent, op dertig jaar 61 procent en op 25 jaar nog maar 51 procent. Zelfs bij oudere moeders van veertig jaar waarbij de NIPT het betrouwbaarst is, zit die er nog altijd in zeven procent van de gevallen naast. Is dat niet veel te hoog om bij de NIPT überhaupt nog van een betrouwbare test te spreken?

Kortom: nóg meer reden om onze petitie tegen de NIPT te tekenen. Dat kan hier.

Laatst bijgewerkt: 12 december 2023 15:54

Doneer