Pro-life overwinning: Amerikaans Hooggerechtshof vernietigt Roe vs. Wade
Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten deed maandag eindelijk uitspraak in de zaak Dobbs v. Jackson Women's Health Organization. Het bevestigde Mississippi's 15-weken verbod op abortus. Het bevestigde ook maanden van speculatie dat het met een 5-4 stemming Roe v. Wade zou omverwerpen en de pro-life zaak haar meest transformerende overwinning zou bezorgen sinds Roe in 1973 landelijke abortus-op-aanvraag ontketende.
Gelekte opinie
De langverwachte uitspraak werd begin mei aangekondigd toen Politico een uitgelekte versie van Alito's opinie publiceerde, wat een schokgolf door het politieke spectrum veroorzaakte, met pro-lifers die voorzichtig juichten, pro-abortus politici en activisten die in woede uitbarstten, velen die speculeerden dat het lek misschien bedoeld was om rechters onder druk te zetten om hun stem te wijzigen (of om haat en bedreigingen tegen hen aan te wakkeren), en alle partijen die zich afvroegen of het de definitieve beslissing was of onderhevig aan verandering.
Rechters geven niet toe aan intimidatie
Dat de uiteindelijke beslissing om Roe te vernietigen standhield ondanks maanden van linkse druk, geeft aan dat een meerderheid van de rechters vasthoudt aan het principe dat in mei werd verwoord door de conservatieve rechter Clarence Thomas, namelijk dat "we geen instelling kunnen zijn die kan worden geïntimideerd om u precies de uitkomsten te geven die u wilt".
Lees ook: Amerikaanse pro-lifers kopen parkeerplaats, omzeilen waakverbod
Twintig staten willen nu pro-life wetten aannemen
De uitspraak heeft drastische gevolgen, zowel op korte als op lange termijn. Meer dan twintig staten hebben op dit moment wetten in de boeken staan die abortus binnen hun grenzen effectief zouden verbieden na de val van Roe, van abortusverboden van voor Roe die niet gehandhaafd werden tot "trigger laws" die ontworpen zijn om pas van kracht te worden na een uitspraak zoals die van vandaag. In die staten is abortus nu illegaal.
Weg vrij voor landelijk verbod via Congres
In nog eens vijftien staten plus het District of Columbia zijn wetten van kracht die abortus wettelijk beschermen, waarvan er drie de praktijk expliciet als een "recht" codificeren. Voorlopig zal abortus legaal blijven in deze rechtsgebieden, evenals in de overige staten die de status van abortus niet op een of andere manier hebben vastgelegd, maar zonder Roe hebben de inwoners van de staat nu de macht om zelf over de kwestie te stemmen, of om bij hun gekozen vertegenwoordigers te lobbyen om de wet in beide richtingen te veranderen. Pro-lifers in het Congres kunnen nu ook een landelijk verbod op abortus nastreven.
Nieuw gevoel van urgentie
Daarin ligt een van de grootste gevolgen van de beslissing op de lange termijn: een nieuw gevoel van urgentie voor pro-life inspanningen. Nu het abortusbeleid rechtstreeks kan worden bepaald door de gekozen takken van de regering, en politici zich niet langer kunnen beroepen op de rechterlijke macht als excuus om niets te doen, zullen de wetgevende en lobbyende inspanningen in verband met abortus in het hele land zeker drastisch toenemen, en zal het onderwerp nog meer prioriteit krijgen van zowel activisten als kiezers.
Resultaat van Trumps nominaties
Bovendien is de pro-life overwinning, voor conservatieven, het meest welkome resultaat tot nu toe van de voormalige president Donald Trump's genomineerden voor het Hooggerechtshof, en is vrijwel gegarandeerd een van de meest krachtige gespreksonderwerpen van zijn aanhangers te worden mocht hij een nieuwe run maken voor het Witte Huis in 2024.
Dit artikel is eerder verschenen op LifeSiteNews.
Laatst bijgewerkt: 28 juli 2022 11:36