Rechter: "groot maatschappelijk belang" bij zaak om pro-life waken bij Bloemenhovekliniek
Pro-lifers bidden en verlenen hulp bij abortuscentra. Zo ook bij de Bloemenhovekliniek in Heemstede. De pro-lifers waken vreedzaam en zonder opdringen. Ze redden vele kinderen en helpen vrouwen. Toch legt de gemeente extreme beperkingen op. Daarom stapt pro-life stichting Donum Domini naar de rechter, gesteund door Stirezo. In de meest recente zitting, van 10 mei, benadrukte de rechter dat het hier om een zwaarwegende zaak gaat.
Eenzijdige inperking van demonstratierecht
De rechter in Haarlem heeft op 10 mei nog geen uitspraak gedaan in de zaak die Donum Domini heeft aangespannen wegens eenzijdige inperking van haar demonstratierecht. Vanwege het “grote maatschappelijke belang van de zaak” wil de rechter dat een ‘meervoudige kamer’ (een drietal rechters) zich daarover buigt.
"Op een rustige manier aanspreken"
De zitting van 10 mei ging vooral over de vermeende wanordelijkheden, waarvan de wakers van Donum Domini worden beticht. Zij houden zich echter strikt aan het door de gemeente Haarlem toegewezen demonstratievak aan de overzijde van de straat. De wakers willen daar echter wel graag vanaf. "Mijn cliënten willen vrouwen op een rustige manier aanspreken voordat ze de abortuskliniek ingaan. Aan de overkant van de weg is dat eigenlijk niet mogelijk", stelde pro-life advocaat Max Vermeij.
Beschuldigingen zonder bewijs
Zowel abortuscentrum Bloemenhove (dat geen klandizie wil verliezen) als de gemeente blijven de wakers van Donum Domini er echter zonder bewijs van beschuldigen dat zij zich niet aan de regels zouden houden. "We proberen alleen de vrouwen op een liefdevolle manier aan te spreken”, vertelt een waakster aan de rechter. “Ze zijn al vol emotie als ze naar dit abortuscentrum gaan. Als ze met rust gelaten wil worden, laten we ze gewoon doorlopen, zonder ze achterna te gaan."
Gemeente vindt gesprekje aanknopen al 'wanordelijk'
De gemeente Haarlem, zo blijkt op de zitting, vindt het aanbieden van folders en een gesprek aanknopen met een bezoekster aan het abortuscentrum al een vorm van wanordelijkheid. Zo zou een stelletje gezegd hebben dat ze het kind liever wilden behouden. Een waker had daarop gereageerd met de uitroep dat zij hen daarom wel wilde omhelzen. Vermeij: “Is het niet bizar hier van ‘intimidatie’ te spreken?”
Lees ook: Amerikaanse pro-lifers kopen parkeerplaats, omzeilen waakverbod
Advocaat: 'aantijgingen helemaal zat'
De advocaat van Donum Domini/Stirezo zegt de valse, nooit met bewijs onderbouwde aantijgingen van het abortuscentrum en anderen “helemaal zat” te zijn. Vermeij benadrukte dat de “leugens en zwartmakerij” door het abortuscentrum steeds weer over ongespecificeerde algemeenheden gaan en dat er nooit een waarneming van de politie komt, en evenmin rechtstreeks van de vrouwen die abortus zoeken. Want ook die aantijgingen komen via het belanghebbende abortuscentrum.
Grondwettelijk recht
Het betogingsrecht ligt verankerd in de grondwet (artikel 9). Vermeij benadrukt daarom dat de gemeente Haarlem de plicht heeft een demonstratie mogelijk te maken en te faciliteren. De gemeente geeft dit toe, en verdedigt zich door erop te wijzen dat de inperking daarom beperkt blijft. Donum Domini stelt daartegenover: "Je moet bij demonstraties kijken of demonstranten wanordelijkheden veroorzaken." Dat is volgens de wakers niet het geval. "We hebben nog nooit een boete gehad van een handhaver, omdat we ons netjes aan de regels houden".
Abortusactivisten mogen dichter bij abortorium staan
Abortusactivisten proberen de wakers van Donum Domini met tegendemonstraties te intimideren. Om ongeregeldheden te voorkomen hebben zij van de gemeente Haarlem op hun beurt een demonstratievak bij het abortuscentrum aangewezen gekregen. Volgens advocaat Vermeij is het wonderlijk dat zij nu dichter bij het abortorium staan, dan de betogers zelf.
Parallellen met Amerikaanse ontwikkelingen
Naar verwachting wordt over minimaal zes weken een uitspraak gedaan door een meervoudige kamer. We bidden en hopen op een goede uitspraak, die recht doet aan wat in dit geval het hoogste recht is: het recht op leven. Eén winstpunt is reeds behaald: de publiciteit rond de zaak helpt om het probleem van abortus in Nederland voor het voetlicht te brengen. Net als het uitgelekte conceptvonnis van het Amerikaans Hooggerechtshof, dat een einde maakt aan het federale recht op abortus (Roe vs. Wade), laat het de kracht zien van de juridische strijd tegen abortus.
Help mee!
Het verdedigen van het pro-life waken in de rechtszaal is alleen mogelijk dankzij de steun van donateurs. Want anders dan de aborteurs en hun lobby krijgen wij 0 euro subsidie. Toch strijden we 100% voor het ongeboren kinderen. Steun onze strijd met uw gift:
Doneer voor de juridische verdediging van het pro-life waken
Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022 11:16