Roe vs. Wade: dit zeggen onze christelijke politici.

Roe vs. Wade: dit zeggen onze christelijke politici.

THEMA'S:

Direct nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat Roe vs. Wade, waarmee abortus feitelijk legaal werd in de Verenigde Staten, teruggedraaid moest worden, barste de woede onder abortusvoorstanders los. Ook in Nederland. Maar wat zeggen christelijke politici in ons land over dit nu al historische vonnis?

Enorme dreun

Linkse prominenten als Sigrid Kaag, Jan Paternotte (D66) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) doen hun beklag op Twitter. Een stap terug in de tijd, twittert Kaag verbolgen. Paternotte wijdt een hele serie tweets aan de beslissing van het Hooggerechtshof. Enorme dreun, ongelofelijk dieptepunt, extremisten; Jan schuwt de grote woorden niet. Ellemeet, die opzichtig juichte toen vorige maand de vaste bedenktermijn bij abortus in Nederland werd afgeschaft, stuurt maar liefst zeven berichtjes de wereld in, waaronder dit hoogstandje:

Roe Wade Corinne Ellemeet

Tegengif

De bekende en voorspelbare reacties dus. Als tegengif voor deze belegen teksten, maken we een rondje langs de Twitter- en Facebookaccounts van christelijke politici. Daar zullen we enthousiasme en meer inhoud aantreffen. Misschien een korte analyse van het vonnis vanuit christelijk-sociaal perspectief, een terugblik op decennialang actievoeren door pro-lifers, of een oproep tot dankbaarheid aan God. We zijn benieuwd!

ChristenUnie op Zomertour

We beginnen bij de Kamerleden van de christelijke partijen. Eerst maar eens kijken bij Gert-Jan Segers, voorman van de ChristenUnie. Vreemd, geen enkel bericht over Roe vs. Wade. Misschien was hij te druk met de Zomertour van de partij. Alhoewel, ook weer niet zo druk dat hij op de dag van het vonnis, 24 juni, geen tijd heeft om te twitteren over het succes van de partijtour. Mirjam Bikker dan maar, zijn rechterhand. Ook niets over abortus. Don Ceder dan, Tweede Kamerlid voor de partij? Wel berichtjes over de Zomertour, niets over Roe vs. Wade. Dat geldt ook voor Kamerleden Pieter Grinwis en Stieneke van der Graaf. Het lijkt wel alsof de ChristenUnie intern afgesproken heeft niets over het vonnis te zeggen.

Help zuster Monja met een gift

Provocerend tweetje

Naar de SGP dan maar. Kees van der Staaij, normaal uitgesproken pro-life, doet er het zwijgen toe. Ook niets van Tweede Kamerlid Chris Stoffer. Zijn collega Roelof Bisschop, toch niet vies van een provocerend tweetje, zwijgt eveneens als het graf. Eerste Kamerlid Diederik van Dijk, directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging, is de eerste bij wie we een reactie op de nietigverklaring van Roe vs. Wade aantreffen. Van Dijk hoopt dat het Amerikaanse vonnis een stap op weg is naar de bescherming van al het leven.

De ministers

Christelijke ministers proberen? Je weet het eigenlijk al. Minister Hugo de Jonge (CDA): niets. Minister Carola Schouten (CU) zegt ook niets, maar twittert al jaren niet meer en heeft dus een excuus. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (ook CU) twittert over de noodzaak van beter sportaanbod, maar de abortuskwestie in de VS is klaarblijkelijk aan hem voorbij gegaan. Wopke Hoekstra zal dan ook wel zwijgen, verwacht je, maar nee, die heeft wél een reactie. Helaas een waarop we niet hoopten:

Roe Wade Wopke Hoekstra

Bewuste keuze?

De stilte van Nederlandse christelijke politici, in schril contrast met de luide protesten van de abortusvoorstanders, is even oorverdovend als vreemd. Een van de belangrijkste gebeurtenissen van dit decennium, die ook nog eens rechtstreeks betrekking heeft op een fundamentele waarde van het christelijk geloof, namelijk het recht op leven van ieder mens, en niemand (nou ja, alleen van Dijk dan) die zich erover uitspreekt. Is dat een bewuste keuze?

Langere trend

Van de SGP weten we het niet, maar bij de ChristenUnie past de stilzwijgendheid in een langere trend van steeds minder verzet tegen abortus. De jongeren van de partij, PerspectieF, stemden voor een voorstel om de principiële oppositie tegen abortus uit het politiek programma te halen. De voorzitster van PerspectieF, Bina Chirino, zei vorig jaar nog dat wat haar betreft in een ideale wereld het recht op abortus bestaat. De stilte van de CU kan dus heel goed een politiek besluit zijn, bedoeld om het hete hangijzer niet te veel aandacht te geven. Laat het een waarschuwing zijn voor alle pro-lifers in Nederland, dat we als het om abortus gaat van christelijke politici minder kunnen verwachten dan we misschien wel hopen.

Roe Wade Pepijn van Houwelingen

Hoopvolle noot

Om toch te eindigen met een hoopvolle noot: enkele politici van seculiere partijen nemen het op Twitter wél op voor ongeboren kinderen. Tweede Kamerlid voor JA21, Nicki Pouw-Verweij, roept op tot verstandig beleid voor vrouwen én kinderen en ‘de redenen voor abortussen zo veel mogelijk te verhelpen.’ Fractieleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie retweet iemand die een schokkend statement van een abortusactivist ‘intens kwaadaardig’ noemt. Zijn partijgenoot Pepijn van Houwelingen wijdt meerdere tweets aan Roe vs. Wade, en plaatst het bekende abortusfilmpje van dr. Levatino vergezeld van hetzelfde commentaar: ‘intens kwaadaardig’.

Laatst bijgewerkt: 6 juli 2022 08:57

Doneer