ChristenUnie-jongeren nemen pro-abortus afslag, stemmen "principiële oppositie" weg

De verdediging van het ongeboren kind is aan de winnende hand. 'Het is nu niet het moment om een winnende strategie op te geven, maar om deze te verdubbelen en voort te zetten.'

ChristenUnie-jongeren nemen pro-abortus afslag, stemmen "principiële oppositie" weg

THEMA'S:

De jongerenorganisatie van de ChristenUnie keert zich af van het pro-life standpunt. De “principiële oppositie tegen abortus” wordt uit het politiek programma van PerspectieF gehaald. Een meerderheid van de leden stemde zaterdag voor dit voorstel.

"Abortus tóch mogelijk"

In plaats van “afschaffing blijven ambiëren”, ambieert PerspectieF nu “een samenleving met zo min mogelijk abortus”. De discussie, zo licht indiener Jan Werkman toe aan Nederlands Dagblad, moet niet gaan over “streven naar volledige afschaffing” maar over “in welke gevallen abortus tóch mogelijk moet zijn”. Het voorstel noemt abortus een “uiterste oplossing”: retoriek in lijn met de huidige abortuswet, die het doden van ongeboren kinderen toelaat in een ‘onontkoombare noodsituatie’.

Lees ook: ChristenUnie-jongeren: "Niet voor algeheel verbod op abortus"

Barmhartigheid zonder gerechtigheid

De jongeren van PerspectieF willen met het nieuwe standpunt “meer ruimte voor nuance”. Dat klinkt aantrekkelijk in een tijdperk van moreel relativisme. Hoeveel welwillende christenen verliezen niet zicht op de gruwelijkheid en verwerpelijkheid van abortus, doordat ze zich blindstaren op de deerniswekkende situatie van sommige vrouwen in nood? Maar barmhartigheid zonder gerechtigheid is uiteindelijk onverschilligheid. Achter het masker van bekommernis om de vrouw in nood zit maar al te vaak een ongeloof in de absolute geldigheid van Gods geboden.

De daad blijft ernstige zonde

Een klein deel van de vrouwen die abortus pleegt, doet dit onder zware druk. Bijvoorbeeld een prostituee die haar kind laat aborteren, omdat haar pooier met dodelijk geweld dreigt. Je hoeft geen moraaltheoloog te zijn om hier minder schuld te zien dan bij een vrouw die abortus laat plegen omdat ze op wintersport wil. De daad zelf blijft evenwel verwerpelijk en een ernstige zonde. Dat laatste wordt nogal eens vergeten (of verdrongen) door moderne mensen. Ze lopen over van begrip en verliezen volledig het zicht op de morele principes die onverkort gelden, ongeacht de menselijke grillen, omdat ze door God geopenbaard zijn en door Hem in de Scheppingsorde zijn gelegd (natuurrecht).

Lees ook: ChristenUnie-kandidaat: 'In ideale wereld hoort recht op abortus thuis'

Tegenwicht aan de ontwortelde cultus van barmhartigheid

Daarom is het de taak van christenen in de moderne tijd om tegenwicht te bieden aan de ontwortelde cultus van de barmhartigheid, door te wijzen op de gerechtigheid. Die houdt niet alleen het beschermen van onschuldig leven in, of dat nu van een volwassen mens is of van een pril ongeboren kind. Die gerechtigheid houdt ook in dat we God eerbiedigen en Zijn glorie vermeerderen. Abortus is niet slechts een misdaad tegen mensen, het is een “slag in het gelaat van de liefdevolle Schepper”, zoals Stirezo-oprichter pater Jan Koopman treffend zei.

Pro-abortus tendens binnen ChristenUnie

De pro-abortustendens bij PerspectieF past helaas in een bredere ontwikkeling binnen de ChristenUnie. De partij is steeds minder nadrukkelijk pro-life. Ook in kabinetsverband. Terwijl D66 de ene na de andere aanval op het recht op leven uitvoert – denk aan voltooid leven, denk aan de afschaffing van de beraadtermijn – blijft het bij ChristenUnie stil. Heeft u de geschokte en gepassioneerde reactie van Gert-Jan Segers op de recente afschaffing van de beraadtermijn gezien? Wij ook niet. De stilte is oorverdovend.

Help zuster Monja met een gift

Laatst bijgewerkt: 22 juni 2022 09:17

Doneer