5 landen waar pro-life aan de winnende hand is

THEMA'S:

De Amerikaanse staat Alabama heeft abortus bijna helemaal verboden. Vanaf het moment dat een hartslag gemeten kan worden bij het kindje, mag het niet geaborteerd worden. Het past in een wereldwijde ontwikkeling van meer rechten voor ongeboren kinderen. Wij noemen vijf landen waar pro-life aan de winnende hand is.

Brazilië

In Brazilië gold sinds jaar en dag al een relatief strenge abortuseis, maar sinds 2017 is abortus in geen geval toegestaan. Met een klinkende overwinning van 18 stemmen vóór en slechts één tegen, werd de nieuwe pro-life wet in Brazilië aangenomen. Nu de rechts-conservatieve Jaïr Bolsonaro sinds een jaar aan de macht is, lijkt een pro-abortuswet hoogst onwaarschijnlijk.

Argentinië

Toen in 2018 een wetsvoorstel voor abortus in het Argentijns parlement kwam, werd er grote druk achtergezet door feministen, linkse politici en de vooringenomen media. Argentinië moest en zou meer abortus krijgen. Toch verwierp een parlementaire meerderheid het wetsvoorstel. Dit tot verbijstering van de Nederlandse media.

Polen

Waar in 2015 de pro-life wet met nipte meerderheid werd afgewezen, nam het Poolse parlement een jaar later een bijna identieke wet aan. Deze wet hield in dat aborteurs tot vijf jaar lang celstraf kunnen krijgen. Opmerkelijk was het contrast tussen de linkse en gewelddadige protesten waarvoor enkele honderden mensen kwamen opdagen, en de Poolse Mars voor het Leven waar tienduizenden mensen aan deelnamen.

https://twitter.com/JackPosobiec/status/1109841951313092608

Verenigde Staten

Alabama is niet de enige staat die een pro-life wet heeft aangenomen. Mississippi, Louisiana, Georgia, Ohio, Kentucky en Missouri hebben ook een ‘hartslagwet’. In andere staten liggen plannen voor zo'n wet al klaar. Wat voor de bescherming van de ongeboren kinderen ook helpt, is dat staten als North Dakota, Kentucky, South Dakota en Mississippi maar één abortuscentrum hebben.

Nederland

TNS Nipo onderzocht in 2018 de publieke opinie over abortus. Wat bleek: zo’n 34% van de jongeren is pro-life, terwijl dit minder dan een kwart is bij mensen ouder dan 55 jaar. De verschuiving is te zien aan de groei van de Mars voor het Leven. In 2016 liepen zo’n 5.000 mensen mee met de Mars, het jaar erop waren dat er al 14.000. “Er lijkt geen einde te komen aan de stoet”, tekende De Volkskrant op.

De hulpverlening door pro-lifers groeit als kool. Ze weten zoveel vrouwen te overtuigen om hun kindje te houden, dat de aborteurs hun business bedreigd zien en de pro-lifers aanvallen met laster. Stirezo is daarom een petitie gestart, met het verzoek aan zorgminister Hugo de Jonge om het recht op waken bij abortuscentra te respecteren. Tekenen kan HIER.

Laatst bijgewerkt: 8 juni 2021 16:52

Doneer