Dit hebben abortus en Auschwitz met elkaar te maken

THEMA'S:

Het herdenkingsmuseum van voormalig concentratiekamp Auschwitz overweegt juridische stappen tegen pro-life activist Bert Dorenbos. Die vergelijkt abortus namelijk met de Holocaust. Terwijl deze vergelijking de vinger op de zere plek legt. Auschwitz en abortus hebben dezelfde bron: de moderne verwerping van het recht op leven.

Foetuspoppetjes in verbrandingsoven

Dorenbos maakt de vergelijking in de documentaire “Evolutie, Auschwitz en abortus” uit 2011. Beelden daarvan zijn te zien in de aflevering “Beeldenstorm om abortus” van het televisieprogramma Medialogica. We zien een foto van foetuspoppetjes gemonteerd in een verbrandingsoven en op het treinspoor naar Auschwitz. Een legitieme vergelijking, zo stelt Dorenbos, want bij de ongeboren kinderen kunnen bij abortus evenzeer “geen kant op” als de Joden bij de Holocaust.

Vinger op de zere plek

Het is een ongemakkelijke vergelijking van Dorenbos, want het legt de vinger op de zere plek. Zowel het nationaalsocialisme als het hedendaags liberalisme hebben het vermoorden van ongewenste mensen gelegitimeerd. Beide ideologieën zijn sterk beïnvloed door het sociaal-Darwinisme van de negentiende eeuw, dat streefde naar het 'veredelen' van het menselijk ras door het 'weghalen' van de 'ongeschikten'. Het sociaal-Darwinisme vormde een intrinsiek onderdeel van de nazi-ideologie die tot de Holocaust leidde, maar ook van de liberale ideologie die - via Planned Parenthood - tot de wereldwijde abortus van honderden miljoenen ongeboren kinderen leidde.

God verwerpen

Het sociaal-Darwinisme verwerpt het christendom. Christus roept immers op tot het beschermen van de zwakkeren. De Kerk heeft dan ook altijd abortus veroordeeld en het recht op leven verdedigd. Maar sociaal-Darwinisten en hun nazistische en liberale nakomelingen verwerpen God en willen een nieuw, sterk mens maken. Mensen die niet in het ideaalplaatje passen, moeten worden gedood.

Naziposter waarschuwt tegen de voortplanting van zogenaamd minderwaardige mensen.

Syndroom van Down

Zoals mensen met het syndroom van Down. In nazi-Duitsland waren er speciale programma’s om deze mensen te euthanaseren. In onze liberale tijd worden deze mensen al prenataal opgespoord, zodat de aborteur ze kan doden. Als hierdoor "haast geen kinderen met het syndroom van Down geboren worden, dan vind ik dat we dat moeten accepteren", stelde zorgminister Edith Schippers in 2017 ijskoud.

Lees ook: ‘Laat ouders van onrendabele Down-kinderen zelf de kosten dragen’

Auschwitz: elk ongeboren kind werd gedood

In vernietigingskamp Auschwitz was het beleid om elk ongeboren kind direct te doden, door hem samen met zijn moeder te vergassen. Buiten Auschwitz werden vrouwen gedwongen tot abortus, zoals historica Beverley Chalmers beschrijft in haar huiveringwekkende boek Birth, Sex and Abuse: Women’s Voices Under Nazi Rule. Voor wie dit tegenwoordig ver weg lijkt: dit jaar (2019) wilde de Britse overheid een gehandicapte vrouw tot abortus te dwingen. Er was een hoger beroep voor nodig om dit tegen te houden.

Josef Mengele

Het direct doden van ongeboren kind én moeder, ging in Auschwitz op last van dr. Josef Mengele. Met zijn gruwelijke experimenten – ook op ongeboren kinderen – groeide de kamparts van Auschwitz uit tot misschien wel de meest notoire Holocaustpleger. Opmerkelijk genoeg werd hij nooit gepakt. Mengele vluchtte na de Tweede Wereldoorlog naar Argentinië. Zijn beroep daar: aborteur. Auschwitz en abortus lagen bij Josef Mengele nooit ver van elkaar.

Afbeelding boven dit artikel: de toegangspoort van concentratiekamp Auschwitz. Door Neil, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/...

Stirezo komt op voor de ongeboren kinderen, tegen abortus.
Help onze inzet met een gift!

Laatst bijgewerkt: 7 december 2023 17:27

Doneer