Florida perkt met ‘hartslagwet’ abortus nog verder in

Florida perkt met ‘hartslagwet’ abortus nog verder in

THEMA'S:

Na Texas en andere staten heeft Florida nu de zogenaamde ‘Heartbeat Protection Act’ (HPA) ingevoerd. Ongeboren kinderen wier hartslag kan worden waargenomen, worden door de HPA beschermd tegen abortus. Met deze wet heeft gouverneur Ron DeSantis een grote stap gezet richting het totaal afschaffen van abortus. Florida behoort op dit moment tot de meest pro-life staten van Amerika.

Drastische inperking abortus

Het was groot feest voor pro-lifers in de inmiddels conservatieve staat. “We zijn trots om het leven en de familie in de staat Florida te ondersteunen”, sprak een verheugde DeSantis de aanwezigen toe toen hij de wet ondertekende. De HPA beschermt niet alleen ongeboren kinderen tegen abortus vanaf zes weken, maar omvat ook hulp voor jonge moeders en kwetsbare families. Dit is niet zijn eerste pro-life besluit. Vorig jaar verlaagde hij nog de universele abortusgrens naar vijftien weken. Abortusactivisten hebben hierover geklaagd bij het Hooggerechtshof, dat zich hier vermoedelijk later dit jaar over zal buigen.

Lees ook: ‘32.000 minder geaborteerde kinderen dankzij Dobbs’

Geen principieel abortusverbod

Er bestaan helaas wel uitzonderingen waardoor abortus onder bepaalde omstandigheden tot de vijftiende week mogelijk blijft. Dit is bijvoorbeeld in het geval van verkrachting, incest of als het leven van de moeder in gevaar is. De wet is dus geen principiële afwijzing van abortus omdat het een mens doodt die naar Gods evenbeeld geschapen is. De reden voor deze uitzonderingsclausules is dat abortus in de staat Florida wettelijk beschermd is. Maar het kan er ook mee te maken hebben dat een totaal abortusverbod niet genoeg steun zou krijgen. Zolang de Floridiaanse grondwet niet wordt gewijzigd, kan abortus daar niet worden afgeschaft, maar alleen worden ingeperkt. Het daadwerkelijke effect van de HPA zal derhalve niet zo groot zijn als in Texas waar het abortuscijfer drastisch daalde na het invoeren van een soortgelijke wet.

Pro-life president?

Toch is het veelzeggend voor een politieke grootheid als DeSantis om zich zo uitgesproken pro-life op te stellen. De gouverneur is namelijk de grootste Republikeinse uitdager van voormalig president Donald Trump in de strijd om het presidentschap volgend jaar. De HPA leidde dan ook tot kritiek van een aantal Republikeinen dat dit ‘politiek onverstandig’ vindt. Dit ‘extreme standpunt’ – waardoor talloze ongeboren kinderlevens worden gespaard – zou teveel gematigde mensen vervreemden. Maar, om in de woorden van de conservatieve nieuwscommentator Matt Walsh te spreken: “is dat het niet waard?” Bovendien zijn er hoopvolle tekenen dat het uitgesproken pro-life standpunt niet alleen moreel superieur is, maar in het gepolariseerde Amerikaanse landschap ook nog eens politiek strategischer.

Laatst bijgewerkt: 19 april 2023 09:09

Doneer