‘32.000 minder geaborteerde kinderen dankzij Dobbs’

Abortusbeweging in zak en as: 32.000 kinderen ontsnapt aan abortus in een half jaar tijd. (Foto: lunar caustic via Flickr, CC BY 2.0)

‘32.000 minder geaborteerde kinderen dankzij Dobbs’

THEMA'S:

Een abortus-activistisch onderzoeksproject in de VS, #WeCount, stelt in een onderzoek met treurnis vast dat het aantal abortussen dramatisch gedaald is, namelijk met zo’n 32.000 gevallen minder dan verwacht in het eerste half jaar na Dobbs vs Jackson. Door de historische uitspraak van 24 juni 2022 door het Hooggerechtshof verloor abortus zijn onterechte status van ‘grondrecht’ en werd de regeling ervan terugverwezen naar de afzonderlijke staten. Het was een correctie van de beruchte Roe vs Wade uitspraak uit 1973.

Grote daling abortus in Texas

De gegevens van het onderzoek laten zien "dat er in de twee maanden na de uitspraak van het Hooggerechtshof 10.570 minder abortussen waren in vergelijking met de schattingen van vóór Dobbs". Dat was een landelijke daling van naar schatting 6%. Bijzonder sterk was de daling in de conservatieve staat Texas. Een locale nieuwssite bracht het me volgende kop: "Volgens het rapport werden in april in Texas 2.770 abortussen uitgevoerd. In augustus was dat aantal gedaald tot 10.' En CNN bracht het zo: "Er waren 32.000 minder legale abortussen in de zes maanden na het Dobbs-besluit, suggereert een nieuwe analyse."

Gemiddelde daling abortus: 6%

In een commentaar schrijft CNN: “In de zes maanden na de uitspraak van het Hooggerechtshof die een einde maakte aan het federale recht op abortus, waren er volgens een nieuwe analyse ongeveer 32.000 minder abortussen in de Verenigde Staten dan verwacht. Elke maand waren er gemiddeld ongeveer 5.000 minder legale abortussen dan in de maanden voor de uitspraak - een daling van ongeveer 6%.”

STI WhatsApp-banner

Ongeboren kind weer wettelijk beschermd

“In april en mei waren er gemiddeld ongeveer 82.000 abortussen per maand, volgens de analyse. Van juli tot en met december viel het terug naar een gemiddelde van 77.000 abortussen per maand. Het totale aantal abortussen schommelde van maand tot maand, maar was altijd lager dan in april”, aldus CNN Vanzelfsprekend is vrijwel de gehele daling te danken aan de staten die geprofiteerd hebben van Dobbs door nieuwe wetten aan te nemen die het ongeboren kind de bescherming teruggeven waar het recht op heeft, of die ‘trigger’ wetten hadden klaarliggen die werden ‘geactiveerd’ door de vernietiging van Roe v. Wade.

‘Zeer kwetsbare groepen’

Voor abortusactivisten zijn de druiven zuur, nu blijkt dat zo’n 32.000 kinderen ontsnapt zijn aan de dood in de moederschoot. Het rapport probeert er een sociale draai aan te geven. Zo zouden vooral “zeer kwetsbare groepen” en “mensen van kleur” door de nieuwe wettelijke bescherming voor ongeboren kinderen zijn getroffen, namelijk degenen die het zich niet kunnen veroorloven naar een staat te reizen waar hun ongeboren kind – in strijd met natuur- en goddelijke wet - wél mag worden gedood.

‘Negatieve gevolgen’

“Aanzienlijk onderzoek heeft ernstige gevolgen aangetoond van het niet kunnen verkrijgen van een gewenste abortus, gevolgen die jaren aanhouden”, verzekert het rapport. Mensen die geen abortus kunnen krijgen, zouden “een verscheidenheid aan verschillende negatieve gevolgen” ervaren, “waaronder grotere economische onzekerheid, een slechtere lichamelijke gezondheid, en voortdurende blootstelling aan geweld door de man die bij de zwangerschap betrokken was.”

Minister, stop de Nederlandse financiering van buitenlandse abortus!

‘Abortustoerisme’ kan het niet bijbenen

Abortus als remedie voor vrouwenmishandeling? Het wekt de indruk dat het abortusactivisme met argumentenarmoede kampt. “De grootste daling van het aantal abortussen deed zich voor in de staten met de grootste structurele en sociale ongelijkheid”, aldus het rapport. Het zou juist opgelucht moeten zijn, dat de Amerikaanse wet het nu opneemt voor ongeboren kinderen – de echte ‘zeer kwetsbaren’ - , vooral in zulke sociaal zwakke omstandigheden. ‘Abortustoerisme’ beent de daling niet bij, stelt het rapport bitter vast. “Zelfs zes maanden na de uitspraak van het Hof, kan de toename van het aantal abortussen in staten waar abortus was toegestaan niet de vermindering compenseren in staten waar abortus werd verboden.”

Laatst bijgewerkt: 13 april 2023 10:19

Doneer