De gemeente Haarlem dwarsboomt het grondwettig betogingsrecht van bidders en wakers bij abortuscentrum Bloemenhove, maar laat de treiterige homopropaganda plus een satanistisch pentagram door abortusactivisten daar ongemoeid. (Google Streetview)
Haarlem beperkt demonstratierecht bij abortuscentra, maar verzet tegen abortus groeit
In Haarlem komt het recht om te betogen steeds meer onder druk te staan. Althans wanneer het betogen gericht is tegen abortus: het doden van ongeboren kinderen.
Zo moeten de pro-life betogers bij de Bloemenhovekliniek in Heemstede/Haarlem voortaan aan de overkant van de straat blijven, stelt burgemeester Wienen van Haarlem. “Deze maatregel maakt het aanspreken van bezoekende vrouwen vrijwel onmogelijk”, zegt Hugo Bos van Stirezo. “Het past in het beeld van wegpesten van pro-lifers dat al geruime tijd aan de gang is. En niet alleen in Haarlem.”
Nieuwe pesterijen
“Het aanwijzen van een demonstratievak betekende op zichzelf al een beperking van ons grondwettelijke recht op betogen”, aldus Bos. Het lijkt alleen maar geleid te hebben tot weer nieuwe pesterijen van overheidswege. “Laatst ging iemand van ons iets uit zijn auto halen, en had daarbij het bord nog in zijn hand. Gelijk werd hij daarop aangesproken, omdat hij zogenaamd buiten het vak aan het ‘demonstreren’ was. Zo kleinzielig gaat het eraan toe.”
Wakers en bidders
Met de laatste aanwijzing geeft de Haarlemse burgemeester het demonstratievak bij de achteringang op, dat hij eerder dit jaar had aangewezen aan de pro-life betogers van Donum Domini. Deze wakers en bidders bij Bloemenhove worden door Stirezo gesteund. Het abortuscentrum ligt precies op de gemeentegrens: de voorzijde ligt in Heemstede, de achterzijde komt uit op de gemeente Haarlem.
Tuk op betogingen
Wienen heeft in de gemeenteraad gezegd zich als burgervader gehouden te voelen het betogingsrecht van artikel 9 Grondwet staande te houden. Daarom gaf hij lange tijd niet toe aan de druk van linkse partijen – anders zo tuk op betogingen, maar nu even niet – om de pro-life demonstranten van Donum Domini beperkingen op te leggen. Blijkbaar ziet hij nu geen kans meer het recht op betogen in zijn gemeente overeind te houden.
Kritische aandacht
De beperkingen die in Haarlem en elders aan pro-life betogers worden opgelegd, hebben een achtergrond. De wind is aan het draaien. Zoals blijkt uit nieuwe abortuswetgeving in de VS en Oost-Europa kan abortus op steeds meer kritische aandacht rekenen. Niet alleen in Heemstede/Haarlem, maar ook elders vrezen abortuscentra voor hun klandizie en reputatie. Ze klagen daarom bij gemeentes over de pro-life betogers voor hun deur. De klachten zijn gewoonlijk verzonnen.
Klacht
In dit geval heeft Bloemenhove de pro-life betogers beticht van “intimidatie”. Ze zouden “meegelopen” en “ingepraat” hebben op een Duitse bezoekster, iets wat de demonstranten zelf nadrukkelijk ontkennen. Voor Wienen is de klacht evengoed aanleiding het andere demonstratievak aan te wijzen, op de stoep van de Herenweg, tegenover de hoofdingang van de abortuskliniek. Heemstede koos hier al in 2019 voor, omdat het vandaar vrijwel onmogelijk is om over de drukke weg heen bezoekende vrouwen aan te spreken.
Mannen overstuur
“We vechten dit juridisch aan, maar het is een lang gevecht”, erkent Hugo Bos. Er loopt een bodemprocedure. “We houden vol, maar dat neemt niet weg dat we door de gemeente op afstand zijn gezet. We kunnen nauwelijks nog hulp bieden. Gelukkig komen vrouwen soms eigener beweging naar ons toe, dan is hulp wel mogelijk.” Soms komen er trouwens ook mannen, die overstuur zijn omdat hun vriendin binnen is. “Als man heb je geen enkel recht”, vertelt Bos. “Niet eens het recht om zelfs maar gehoord te worden, hoewel het toch evenzeer jouw kind is dat de aborteurs in Bloemenhove aan het doden zijn.”
Satanistisch symbool
Om de pro-lifers te treiteren, hebben abortusactivisten bovendien het demonstratievak beklad met de regenboogkleuren van de homopropaganda. Ook organiseren zij tegendemonstraties. Het komt regelmatig voor dat de tegendemonstraten zich niet houden aan de aanwijzingen van de gemeente en daarmee wegkomen. Zij laten zich inspireren door Antifa, Black Lifes Matter en Kick Out Zwarte Piet. Een van de organisatoren draagt demonstratief een ring met een pentagram, een satanistisch symbool.
Homopropaganda blijft
Wienen zegt het bekladden krijten van het demonstratievak met regenboogkleuren eveneens een vorm van tegendemonstratie te vinden. Hij wil dat het voortaan van tevoren wordt aangekondigd en daar regels aan stellen, al was het maar omdat omwonenden er niet blij mee zijn. Belangrijker is dat de homopropaganda duidelijk bedoeld is om pro-lifers te tergen. Daarom dekken deze gedurende hun aanwezigheid het demonstratievak soms af met een wit doek. “In onderhandeling met een gemeenteambtenaar heb ik voorgesteld dat wij een christelijk symbool op het vak aanbrengen.” “Dat halen we weg”, reageerde de ambtenaar meteen. De homopropaganda blijft echter, stelt Bos vast. “Dit alleen al bewijst de partijdigheid van de gemeente. En zodra wij naast het vak gaan staan, worden we dáár weer op aangesproken. Zo probeert men ons weg te pesten.”
Agressie
In dit klimaat van partijdigheid hoeft het niet te verbazen dat abortusactivisten steeds driester worden. “Ze vallen ons zelfs fysiek aan”, vertelt Bos. “Onlangs heeft een abortusactivist een oudere man aangevallen die bij het abortuscentrum vredig de rozenkrans stond te bidden. De activist vernielde zijn rozenkrans en begon te rukken aan het bord dat de man om zijn hals had. Op het bord stond een ongeboren kind van twintig weken, een gaaf kindje, geen bloederige post-abortus foto of zo. De agressie werd ten slotte zodanig, dat iemand de oudere man tegen de abortusactivist in bescherming moest nemen.
Abortustrauma
De pogingen van de gemeente Haarlem het betogen tegen abortus te smoren, staat haaks op de trend onder de bevolking, zegt Bos. De pro-life gedachte wint veld. “Ik krijg steeds meer aanbod van bidders en wakers. Mensen vragen ons om hulp bij het zoeken naar andere mensen die willen waken en bidden bij abortuscentra. Onlangs kreeg ik nog verzoeken uit Almere en Rotterdam.” Ook melden zich bij Stirezo vrouwen die spijt hebben van een abortus en met hun gevoelens worstelen. “Ik heb onlangs nog een vrouw doorverwezen naar Rachel’s Vineyard, dat hulp biedt bij abortustrauma”, aldus Hugo Bos.
Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022 11:16