Waakster Dingena de Ruiter (27), met op de achtergrond Dirkje Slingerland (bron: Studio SGP, YouTube).
Politie arresteert onterecht Dingena de Ruiter voor eenmansprotest tegen abortus
Pro-life waakster Dingena de Ruiter is opnieuw gearresteerd door de politie. Haar ‘misdaad’ was een eenmansprotest voeren bij het abortuscentrum Vrelingshuis in Utrecht. Vereniging Kies Leven gaat in beroep.
Dingena de Ruiter
Dingena de Ruiter stond bij de ingang van het abortuscentrum met een bord waarop stond: “Bescherm je baby. Wij bieden hulp aan jou en je kindje.” De waakster stond rustig naast de ingang, zo meldt een pers bericht van Kies Leven. Zij sprak niemand aan en veroorzaakte geen overlast, zo constateerde een aanwezige journalist.
"Verstoring van de openbare orde"
Toch sommeerde de politie haar zich te verplaatsen naar het demonstratiegebed op wel tweehonderd meter afstand van het abortorium. Dat weigerde De Ruiter, die daarop gearresteerd werd voor “verstoring van de openbare orde”.
Lees ook: Juriste klaagt over pro-life opmars: 'Als we even niet opletten, is abortusrecht weg'
Max Vermeij
Advocaat Max Vermeij staat Dingena de Ruiter bij. Het eenmansprotest “kan niet als ordeverstoring worden beschouwd,” zo stelt hij. Vermeij heeft al meerdere zaken lopen tegen boetes. Die zijn nog steeds niet door het Openbaar Ministerie behandeld.
Waken is haar roeping
“Veel vrouwen die naar de kliniek komen, zien geen andere uitweg. Wij willen hen wijzen op mogelijkheden die ze misschien over het hoofd zien,” zo zegt De Ruiter. Waken is voor haar een roeping. “God vraagt van ons om op te staan voor de meest weerlozen.”
Inperkingen over de hele linie
Dingena de Ruiter waakt met vereniging Kies Leven. Stirezo staat ook wakers bij met juridische hulp. Praktisch alle waakgroepen in Nederland merken een inperking van het demonstratierecht.
Demonstratierecht
Het demonstratierecht staat in de Grondwet. Politie en gemeenten moeten betogingen respecteren en zelfs faciliteren, behalve als bijvoorbeeld de verkeersveiligheid in het geding is. In de praktijk werken overheden steeds vaker betogingen tegen.
Overheden tonen hun bias
Daarbij wekken de overheden de indruk van een ideologische bias. Wie tegen Palestina protesteert, mag universiteiten bezetten. Wie protesteert tegen klimaatverandering mag het verkeer verstoren met A12-bezettingen.
Stil gebed verboden
Heel anders is de behandeling van pro-lifers. Zelfs in je eentje getuigen van het recht op leven, kan je al op arrestatie komen te staan. Nederland dreigt de kant op te gaan van het Verenigd Koninkrijk, waar zelfs stil bidden bij een abortorium tot gevangenisstraf leidt.
Laatst bijgewerkt: 2 december 2024 13:52