Gynaecoloog kritisch over meest gebruikte abortusmethode: tot 70% hogere kans op vroeggeboorte

Gynaecoloog kritisch over meest gebruikte abortusmethode: tot 70% hogere kans op vroeggeboorte

THEMA'S:

Stel je voor. Je bent zwanger, maar bij de echo blijkt het hartje van je kind niet meer te kloppen. Je kindje is overleden... Wat nu?

Al snel curettage

Veel mensen gaan ervan uit dat het lichaam vrij snel het kindje afstoot. Een dergelijke 'spontane abortus' kan echter weken op zich laten wachten. Dat is zwaar, want emotionele verwerking begint vaak pas na de fysieke 'afsluiting', de miskraam. Vandaar dat veel gynaecologen al snel een curettage uitvoeren. Bij deze ingreep verwijderen ze het kindje met een soort lepel.

Abortus provocatus

Precies dezelfde methode wordt meestal gebruikt door aborteurs. Niet om een 'spontane abortus' op te wekken van een reeds overleden kind, maar voor abortus provocatus te voltooien. Voormalig aborteur dr. Anthony Levatino legt uit hoe dit gaat:

Aan de curettagemethode zitten gezondheidsrisico's aan verbonden. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Pim van Ankum. De gynaecoloog van het AMC licht zijn onderzoeksresultaten toe in een interview met zorgtijdschrift Mediator.

70 procent

Van Ankum: "Een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan [krijgt last] van verklevingen. Ook neemt de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap toe. Die verschillen waren indrukwekkend: de kans op een geboorte eerder dan 37 weken stijgt met 30 procent, die op een geboorte eerder dan 32 weken zelfs met 70 procent."

Abortuspil

Naast curettage is er tegenwoordig ook de abortuspil. Die bestaat onder andere uit misoprostol. Van Ankums ervaring met dit middel is dat "na een miskraam die is opgewekt met behulp van misoprostol soms een zwangerschapsrest in de baarmoeder achterblijft." Dat noodzaakt dan toch curettage, met alle risico's van dien.

'Nadelen benoemen'

Van Ankum wil dat zijn vakbroeders en -zusters "dit soort nadelen kunnen benoemen bij de counseling van vrouwen die een keuze moeten maken. Daarom hebben wij ze breed bekend gemaakt." Hij zou er goed aan doen de nadelen van curettage óók bekend te maken bij aborteurs. Al zullen die er waarschijnlijk weinig mee doen...

Ben jij ongewenst zwanger? Geen paniek! Er is hulp. Aarzel niet contact op te nemen, wij kunnen je helpen. Je hoeft het niet alleen te doen. Telefoonnummer hulplijn: 035 – 621 42 05 (tijdens kantooruren).

Laatst bijgewerkt: 9 juni 2021 09:31

Doneer