Heftig: Vrouw wil niet dood, wordt onder dwang geëuthanaseerd

Heftig: Vrouw wil niet dood, wordt onder dwang geëuthanaseerd

THEMA'S:

Weer is een Nederlandse vrouw onder dwang geëuthanaseerd. Dat blijkt uit een zitting van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, dat euthanasiegevallen beoordeelt.

"Niet eenduidig"

Trouw-columnist Bert Keizer vertelt: "[De arts] verleende euthanasie aan een mevrouw Y. die zo dement was dat ze haar doodswens niet meer eenduidig kon uiten." Toen Y. nog wilsbekwaam was, had ze aangegeven alleen euthanasie te willen als zij dat zelf kon aangeven.

Onwil geen obstakel

Zelfs toen Y. dement was, "deinsde ze terug" zodra de mogelijkheid van euthanasie aan haar voorgelegd werd. Deze onwil was voor de specialist ouderengeneeskunde geen enkel obstakel. De arts verklaart voor het tuchtcollege: "Het had geen zin het haar te vragen... In haar gedrag gaf ze aan dat ze dood wilde." Wel, niet dus. Toen de spuit gezet werd, ontwaakte mevrouw Y. en richtte zich op. Haar familie moest haar in bedwang houden terwijl de dokter de dodelijke spuit zette.

"Toch doorgegaan"

Mevrouw Y. had zich kunnen verzetten met de kracht van een dolle stier die naar de slachtbank geleid wordt, het had niet gebaat. De arts: "Ook als mevrouw haar geroepen 'maar ik wil helemaal niet dood' was ik toch doorgegaan met de toediening." Een vreselijke fout, zo zou elke normale arts achteraf denken. Maar deze specialist verklaart tegenover het tuchtcollege: "Ik sta hier met een zuiver geweten."

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat ouderen gedwongen geëuthanaseerd worden. In 2011 overkwam het de 64-jarige Wil van Gelder-Smits. Zij werd al tegenstribbelend de dood in gespoten. Gedwongen euthanasie leidde bij een geval uit 2016 zelfs tot een strafrechtelijk onderzoek.

Toezicht faalt

En de controlerende instantie staat erbij en kijkt ernaar. Jacob Kohnstamm, D66-lid en voorzitter van de Regionale Toetsingcommissies Euthanasie, zegt over een gedwongen euthanasie uit 2016 dat de behandelend arts "naar eer en geweten heeft gehandeld." Kohnstamm leidde jarenlang de lobbyclub voor méér euthanasie, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Dat riekt sterk naar een geval 'slager keurt zijn eigen vlees'.

Moorddadige praktijk

Hier is geen sprake van een incident. Hier is sprake van een gruwelijke praktijk. Een moorddadige praktijk, genegeerd door pro-euthanasie toezichthouders en uitgevoerd door beulen met witte jassen en dokterstitels.

Minister De Jonge: Stop de gedwongen euthanasie!

Het is zonneklaar. Euthanasie mondt uit in moordpraktijken. Dit moet stoppen. Wij roepen daarom minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op: roep het vermoorden van weerloze mensen in naam van 'euthanasie' direct een halt toe!

Laatst bijgewerkt: 9 juni 2021 16:49

Doneer