
Italië dreigt euthanasie te legaliseren. De paus en premier Meloni zijn tegen. Het Constitutionele Hof overweegt het desondanks door te drukken.
Italiaanse rechters dreigen euthanasie door te drukken ondanks verzet van paus én premier Meloni
Van alle landen op de wereld zou je verwachten dat Italië de rug recht zou houden tegen de druk van de euthanasielobby. Als een van de meer conservatieve Europese landen hebben de Italianen met lede ogen de situatie in Nederland aangezien. Helaas dreigen ze nu toch voor de bijl te gaan.
Euthanasie op de drempel van legalisering
Italië staat aan de vooravond van een schokkende juridische omwenteling. Het Constitutionele Hof in Rome buigt zich deze week over een zaak die euthanasie in het land feitelijk zou kunnen legaliseren. Aanleiding is het verzoek van een verlamde vrouw uit Toscane die hulp wil bij het beëindigen van haar leven. Volgens een eerdere rechterlijke uitspraak uit 2019 kan in sommige gevallen hulp bij zelfdoding worden toegestaan. Maar nu dreigt de stap te worden gezet naar actieve levensbeëindiging door een arts – een ingreep die tot dusver terecht werd gezien als moord.
Lees ook: Euthanasie voor wilsonbekwame man: de glijdende schaal wordt alsmaar gladder
Arts als uitvoerder van de dood
De vrouw voldoet volgens de regionale gezondheidsdienst aan de voorwaarden voor hulp bij zelfdoding. Maar omdat ze lichamelijk niet in staat is het middel zelf toe te dienen, is er een arts nodig om het werk te doen. Daarmee verandert het karakter van de zaak fundamenteel: van zelfdoding – ook immoreel – naar euthanasie. En dat zonder dat daar een duidelijke wet voor bestaat. De zaak ligt nu bij het hoogste hof, dat moet beslissen of het onder de grondwet toegestaan is dat een arts iemand doodt in een dergelijke situatie. Als het Hof dit goedkeurt, zet het de deur wagenwijd open voor euthanasie in Italië.
Katholieke waarden onder druk
De Kerk heeft zich altijd uitgesproken tegen iedere vorm van levensbeëindiging. Tijdens een recente ontmoeting tussen de nieuwe paus Leo XIV en premier Meloni werd dat opnieuw bevestigd: het menselijk leven is onschendbaar, onder alle omstandigheden. Toch lijkt de politieke druk toe te nemen. Rechtbanken zetten de regering al jaren onder druk om met wetgeving te komen, en in de samenleving groeit de roep om “persoonlijke keuzevrijheid”. Maar het is geen vrijheid als het leven zelf onderhandelbaar wordt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Samen kunnen we de abortusstrijd winnen. De stilte rond ongeboren kinderen is oorverdovend, maar u kunt die doorbreken. Stirezo Pro Life zet zich in voor hun recht om te leven, en uw donatie versterkt die missie. Geef nu, want elk moment dat u wacht, kan een moment te lang zijn voor een kostbaar kind. Maak het verschil!
Privatisering van de dood
De regeringscoalitie werkt inmiddels aan een wetsvoorstel over euthanasie, waarin patiënten zelf verantwoordelijk worden gemaakt voor de kosten. De publieke gezondheidszorg blijft buiten schot; wie wil sterven, moet dat maar regelen via de duurdere private zorg. Daarmee wordt euthanasie niet alleen gelegitimeerd, maar ook commercieel gemaakt. Oppositiepartijen noemen dit terecht een “privatisering van de dood”.
Waar eindigt dit?
Deze ontwikkelingen zijn uiterst zorgwekkend. Ze vormen een frontale aanval op de waardigheid van het menselijk leven. Wanneer het doden van zieke of kwetsbare mensen een aanvaardbare “oplossing” wordt, is de samenleving haar moreel kompas kwijt. Italië staat op een kantelpunt. Laten we hopen dat het Hof durft te kiezen voor het leven. Ons land zou als schrikbeeld moeten dienen van wat er gebeurt als de euthanasielobby ook maar een centimeter ruimte krijgt.
Laatst bijgewerkt: 9 juli 2025 20:23