Voorstelling stilgelegd: mensen werden onwel van abortusthema

Koninklijke Schouwburg Den Haag (Foto: Harry_nl via Flickr, CC BY-NC-SA 2.0)

Voorstelling stilgelegd: mensen werden onwel van abortusthema

THEMA'S:

Vier mensen zijn onwel geworden tijdens een voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dit gebeurde tijdens een scène waarbij een illegale abortus aan de orde is.

‘Vanwege intensiteit van de voorstelling’

Volgens theaterdirecteur Cees Debets zijn de vier mensen onwel geworden en hebben zij de zaal verlaten vanwege “de intensiteit van de voorstelling”. “In het speciaal door één specifieke scène waarin abortus een rol speelt”, vertelt Debets aan Omroep West. Weliswaar was het warm in de zaal, maar de temperatuur “was niet de belangrijkste aanleiding.”

Het was niet voor het eerst

De voorstelling 'De jaren' wordt gespeeld door vijf actrices. Centraal staat het leven van één vrouw. De scene die meerdere mensen de zaal deed verlaten, zou vrij expliciet zijn en over een illegale abortus gaan. Theaterdirecteur Debets kijkt er niet van op. “Het is niet voor het eerst dat er mensen tijdens deze voorstelling de zaal verlaten bij deze scène”, vertelt hij. In andere jaren hebben we dat ook meegemaakt.”

STI WhatsApp-banner

Wat erger dan doden van eigen kind?

Abortusactivisten stellen het doden van ongeboren kinderen graag als een “verworvenheid” voor. Dat abortus bij de moeder niet zelden een zwaar psychisch trauma achterlaat, ontkennen zij. Incidenten als in de Haagse schouwburg bewijzen echter dat abortus bepaald niet de simpele “medische ingreep” is, zoals abortusactivisten en feministes die graag voorstellen, maar - zelfs in de puur fictieve context van een theater – mensen hevig kan aangrijpen. Logisch, want wat is erger dan het doden van het eigen kind?

Laatst bijgewerkt: 8 september 2023 11:57

Doneer