Vrouwen voorgelogen: morning-afterpil werkt tóch abortief

Vrouwen voorgelogen: morning-afterpil werkt tóch abortief

THEMA'S:

Anticonceptie gebruiken ná de huwelijksdaad? De morning-afterpil is in zo’n geval de ‘ideale oplossing’, aldus de fabrikanten. De pil zorgt ervoor dat de eiersprong niet plaatsvindt, en dus ook geen bevruchting. Althans, dat is wat jarenlang werd beweerd. Echter, nu blijkt dat de vork anders in de steel zit.

Misinformatie over ‘noodanticonceptie’

De morning-afterpil lijkt op het eerste gezicht een minder kwaadaardig alternatief op abortus, omdat een bevruchting zou worden voorkomen. Het wetenschappelijke tijdschrift Weet Magazine meldt in de meest recente uitgave dat de morning-afterpil waarschijnlijk een abortieve werking heeft. Dit wordt door fabrikanten echter ontkend. Dit roept vragen op over de informatie die wordt verstrekt aan vrouwen door grote Nederlandse supermarkt- en drogisterijketens die het als 'noodanticonceptie' aanbieden.

Lees ook: Abortus bestrijden met anticonceptie? Olie op vuur

Abortieve werking

In Nederlandse winkels zijn verschillende soorten morning-afterpillen verkrijgbaar zonder doktersrecept, zoals NorLevo en ellaOne. De fabrikanten beweren dat deze pillen de eisprong stoppen en daardoor een zwangerschap voorkomen. Nu blijkt echter dat ze ook na de eisprong effect kunnen hebben. Dit kan leiden tot een abortieve werking door de innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoederwand te belemmeren. Weet Magazine baseert zich op wetenschappelijk onderzoek, waaronder een studie bij muizen uit 2019 en een meta-analyse uit 2016, die aantonen dat deze pillen wel degelijk abortief werken.

Anticonceptie en abortus

Hoewel er op het eerste gezicht een moreel zwaarteverschil bestaat tussen anticonceptie en abortus, ligt het dichterbij elkaar dan vaak gedacht wordt. De dooddoener ‘voorkomen is beter dan genezen’ gaat bij ‘anticonceptie’ vaak niet op, zoals nu ook blijkt bij de morning-afterpil. Het is bovendien een mythe dat anticonceptie voor minder abortus zorgt. Uit Engels onderzoek uit 2017 blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen die voor abortus kiest ‘anticonceptie’ gebruikt. Juíst omdat voorbehoedsmiddelen consequentieloze seksuele gemeenschap pretenderen, raken meer vrouwen zwanger. Want zelfs bij optimaal ‘gebruik’ van de middelen, gebeurt het regelmatig dat er toch een eicel wordt bevrucht. Veel van deze ‘ongewenste’ kinderen vallen dan ten prooi aan de aborteurs.

STI WhatsApp-banner

Seksualiteit naar Gods wil

Abortus en anticonceptie hebben dus vaak uiteindelijk niet alleen dezelfde droevige uitwerking, maar vinden hun oorsprong ook in dezelfde zonde: seksualiteit verlagen tot louter genotsmiddel. Het hoogste doel van seksualiteit is namelijk de voortplanting. De lichamen van man en vrouw zijn hiervoor ontworpen. De lichamelijke en geestelijke verbinding tussen echtgenoten is een ingeschapen stimulans om Gods opdracht te vervullen: “Wees vruchtbaar en word talrijk!” (Gen. 9:7). Het opzettelijk en kunstmatig voorkomen van dit doel terwijl dit wel mogelijk is, is dus een zonde.

Seksuele immoraliteit

Een minder romantische reden waarom kunstmatige anticonceptie een zonde is, is omdat het seksuele immoraliteit in de hand werkt. Als iedere seksuele daad tot een zwangerschap zou kunnen leiden, zouden mensen zich wel twee keer bedenken voor ze toe zouden geven aan hun zondige impulsen. Als consequenties van zondige daden worden weggenomen, zelfs als dat maar ten dele blijkt, zullen deze zondige daden vaker worden gepleegd. Anticonceptiegebruik is daarom hoofdverantwoordelijk voor de seksuele malaíse waar wij ons vandaag de dag in bevinden.

Laatst bijgewerkt: 24 augustus 2023 10:07

Doneer