Waakster die in stilte bad bij abortuscentrum is vrijgesproken

Isabel Vaughan-Spruce: 'Wat mij is overkomen, laat anderen zien dat ook zij kunnen worden gearresteerd, ondervraagd, onderzocht en mogelijk vervolgd als ze worden betrapt op het uitoefenen van hun fundamentele vrijheid van denken.'

Waakster die in stilte bad bij abortuscentrum is vrijgesproken

De pro-life waakster die gearresteerd werd omdat ze zich biddend in de omgeving van een abortuscentrum ophield, is vrijgesproken.

‘Misschien’ aan het bidden

De Britse politie arresteerde Isabel Vaughan-Spruce eind vorig jaar omdat ze zwijgend had gebeden bij een abortuscentrum in Birmingham, nadat daar een censuurzone was ingesteld waarbinnen het pro-lifers verboden is te demonstreren, advies te geven, te bidden of zich zelfs maar in die zone te bevinden. Vaughan-Spruce droeg geen teken bij zich en bleef volledig stil tot ze benaderd werd door agenten en zei dat ze "misschien" aan het bidden was op het moment van haar arrestatie. Daarvoor was ze al een keer gearresteerd.

‘Bidden is overtreding’

Na een onderzoek dat maar liefst zes maanden duurde, heeft de politie van West Midlands bevestigd dat ze Vaughan-Spruce niet zal aanklagen. De arrestatie van de waakster trok wereldwijde aandacht in een viraal gegane video, waarin de politie Vaughan-Spruce beschuldigde van het plegen van een strafbaar feit door in stilte in haar eigen gedachten te bidden: "je hebt gezegd dat je aan het bidden was, en dat is de overtreding".

STI WhatsApp-banner

Verontschuldigingen van politie

"Dit is niet 1984, maar 2023 - ik had nooit gearresteerd of onderzocht mogen worden voor de gedachten die ik in mijn eigen hoofd had. Stil gebed is nooit strafbaar. Ik ben blij met de beslissing van de West Midland Police om het onderzoek te beëindigen en met hun verontschuldigingen voor de tijd die het heeft gekost om dat te doen, maar het is belangrijk om de uiterst schadelijke implicaties van deze beproeving te benadrukken, niet alleen voor mijzelf, maar voor iedereen die zich bezighoudt met fundamentele vrijheden in het Verenigd Koninkrijk.”

‘Ik kan mijn gebed dus hervatten’

“Wat mij is overkomen, laat anderen zien dat ook zij kunnen worden gearresteerd, ondervraagd, onderzocht en mogelijk vervolgd als ze worden betrapt op het uitoefenen van hun fundamentele vrijheid van denken," zei Isabel Vaughan-Spruce na het ontvangen van de verontschuldigingen. Nu de autoriteiten twee keer tot de conclusie zijn gekomen dat stil bidden geen misdaad is - een conclusie die vorige week ook door de minister van Binnenlandse Zaken werd getrokken - ben ik dankbaar dat ik mijn praktijk van stil bidden voor vrouwen in crisiszwangerschappen kan hervatten," aldus Vaughan-Spruce.

Beboet voor gebed

De arrestatie van Vaughan-Spruce was gevolgd op een ander incident in Bournemouth waar een vrouw van de plaatselijke autoriteiten te horen kreeg dat ze moest vertrekken omdat ze aan het bidden was, zelfs buiten de plaatselijke censuurzone. Vorig jaar werd een grootmoeder uit Liverpool met succes aangeklaagd op grond van de mensenrechten nadat ze gearresteerd en beboet was omdat ze tijdens een wandeling tijdens de afsluiting in stilte had gebeden in de buurt van een abortuscentrum. Vorige maand arresteerde de politie een vader, omdat die bij een abortuscentrum aan het bidden was voor zijn kind.

Waken bij abortuscentra is een recht en moet dat blijven!

Bufferzones gaan evengoed door

De beslissing van de politie om Vaughan-Spruce niet te vervolgen voor haar stille gebed, doet echter niets af aan de doorgaande plannen van de regering om soortgelijke censurerende ‘bufferzones’ rond abortusvoorzieningen in het hele land door te voeren. De Public Order Act, die in mei 2023 door het parlement werd goedgekeurd, zou "beïnvloeding" verbieden in een gebied van 150 meter rond abortusvoorzieningen.

‘Vage wet leidt tot intimidatie’

Voorstanders van vrijheid van meningsuiting hebben hun bezorgdheid geuit dat een dergelijke vage terminologie niet alleen intimidatie, maar ook vreedzame gesprekken, folders en gebed strafbaar zal stellen. Een amendement om stil gebed en consensuele gesprekken binnen de censuurzones expliciet te beschermen werd voorgesteld door parlementslid Andrew Lewer, maar haalde het niet na een stemming van 116 tegen 299.

Vertrouwen in politie daalt

Op 2 september publiceerde minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman een open brief, waarin ze de politie opdraagt gepolitiseerd politiewerk te vermijden. De brief verduidelijkt dat "stil gebed op zich niet onwettig is" en dat "het hebben van wettige meningen, zelfs als die meningen anderen kunnen beledigen, geen strafbaar feit is". Het incident in Birmingham heeft het vertrouwen in de politiek geen goed gedaan. Volgens een recente enquête denken vier op de tien Britten dat de politie meer geïnteresseerd is in wokeness dan in boeven vangen.

Laatst bijgewerkt: 25 september 2023 13:59

Doneer