Britse pro-lifer tweede keer gearresteerd voor stil gebed bij abortuscentrum

Britse pro-lifer tweede keer gearresteerd voor stil gebed bij abortuscentrum

Op videobeelden van het incident is een politieagent te zien die de onlangs vrijgesproken Isabel Vaughan-Spruce vertelt dat het nog steeds "een overtreding" is om te bidden in de "bufferzone" van de abortuskliniek, zelfs als dat in stilte gebeurt.

Lees ook: Britse waakster gearresteerd voor stil gebed

Déjà vu

De Britse pro-life activiste Isabel Vaughan-Spruce – die vorige maand nog werd vrijgesproken op beschuldiging van het bidden buiten een abortuscentrum – werd deze maandag opnieuw gearresteerd omdat ze in stilte had gebeden buiten een abortuscentrum. In een video die Alliance Defending Freedom UK (ADF UK) maandag op Twitter plaatste, zijn twee mannelijke politieagenten te zien die Vaughan-Spruce vragen "buiten de verboden zone" van een abortusfaciliteit in Birmingham, Engeland, te stappen.

Bidden als “overtreding”

Vaughan-Spruce reageert door rustig te zeggen: "Maar ik protesteer niet, ik doe niet aan verboden activiteiten." Hierop zeiden de agenten: "Maar u zei dat u bidt, dat is de overtreding." "Stil gebed," verduidelijkte Vaughan-Spruce. "Nee, maar u bidt nog steeds. Het is een overtreding," herhaalde de agent, die Vaughan-Spruce vervolgens vroeg of ze liever "gearresteerd" werd dan "buiten de verboden zone te treden." "Zijn dat de enige twee alternatieven?" vroeg de pro-lifer. "Ja," zei de politieman.

Waken bij abortuscentra is een recht en moet dat blijven!

De bufferzone

In een reeks vervolgtweets, waarvan één met extra videobeelden, stelde ADF UK dat "de politie ten onrechte beweerde dat de PSPO (Public Spaces Protection Order) 'bufferzone' Isabel verbood om gewoon in de buurt van een kliniek te staan. Dit is gewoon niet waar. Een rechtbank oordeelde nog maar enkele weken geleden dat Isabel geen wetten overtrad door in haar hoofd een gebed te denken", legt de juridische groep uit en voegt eraan toe: "Hoe kunnen parlementsleden deze wet met zo weinig duidelijkheid invoeren?"

2 jaar gevangenisstraf voor stil gebed

ADF UK verwijst naar clausule 9 van de Public Order Bill, waarover de parlementsleden in het Lagerhuis dinsdag* hebben *ingestemd (*red.) Volgens ADF UK stelt het aannemen van deze clausule "elke vorm van 'beïnvloeding' buiten de abortusvoorzieningen strafbaar, inclusief bidden, met een mogelijke gevangenisstraf van maximaal twee jaar".

Lees ook: Tot zes maanden cel voor stil gebed bij abortuscentrum in Engeland en Wales

“Gefouilleerd en gearresteerd”

De arrestatie van Vaughan-Spruce komt slechts enkele weken na haar vrijspraak van 16 februari voor een soortgelijk ‘vergrijp’. De vrijspraak van februari betrof een aanklacht tegen Vaughan-Spruce van december vorig jaar. In december werd Vaughan-Spruce, eveneens op video vastgelegd, gefouilleerd en gearresteerd door drie agenten nadat ze had verklaard dat ze "misschien" in haar hoofd aan het bidden was toen ze binnen de "bufferzone" van een leegstaande abortusfabriek stond.

Dit artikel verscheen eerder op lifesitenews.com

Laatst bijgewerkt: 9 maart 2023 14:16

Doneer