Britse waakster gearresteerd voor stil gebed

Britse waakster gearresteerd voor stil gebed

‘Het bezighouden met een handeling die intimiderend is voor gebruikers van diensten.’ Dat is hoe de Britse regering stil gebed bij een abortuscentrum beschouwt. Isabel Vaughn-Spruce waakt al vele jaren vreedzaam bij abortuscentra en heeft zo vele kinderlevens weten te redden. Zij werd op 9 december gearresteerd omdat zij volgens de politie de ‘Public Space Protection Order’ (PSPO) schond. Dit was een “surreële ervaring”, zelfs voor zo’n ervaren waakster als zij.

Bufferzone in Birmingham

Sinds dit jaar is het in Engeland verboden om binnen een bepaalde zone rondom een abortuscentrum te waken. Dit houdt in dat het voor pro-life wakers niet is toegestaan om door een microfoon de Schrift te reciteren en te bidden of om met afbeeldingen de gruwelijke realiteit van abortus te tonen. Ondanks deze beperkingen ging waakster Vaughn-Spruce toch naar een abortuscentrum in Birmingham om te bidden. Ze had niets bij zich; geen spandoek, megafoon, zelfs geen flyers om uit te delen. Ze ging stil bidden tot de God die wonderen doet en harten verandert.

‘Verstoring van de openbare orde’

In een videoclip die viraal is gegaan is te zien hoe zij door politieagenten wordt ondervraagd. De agent vraagt specifiek: ‘bent u aan het bidden?’ waarop zij antwoordt dat zij dat stil in zichzelf doet en niet hardop. Op grond daarvan wordt zij gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau in Birmingham. Haar wordt het verstoren van de openbare orde ten laste gelegd. Het PSPO is gericht tegen “antisociaal gedrag” zoals protesteren, openbaar dronkenschap en hondenpoepoverlast. Ook gebed en hulpverlening vallen onder de noemer ‘protesteren’. Door stilletjes in zichzelf bidden heeft zij volgens de agenten het PSPO geschonden. Zij wordt nu beschuldigd van ‘protesteren en zich bezighouden met een handeling die intimiderend is voor gebruikers van diensten’.

Lees ook: Tot zes maanden cel voor stil gebed bij abortuscentrum in Engeland en Wales

“Surreële ervaring”

Als leider van de Britse tak van de pro-life organisatie ’40 Days for Life’ is ze niet snel geïntimideerd. Al jaren doet ze dit levensreddende werk. In een interview met Tucker Carlson van het Amerikaanse Fox News laat ze desondanks weten dat het een surreële ervaring was. Ze werd behandeld als een crimineel. Bij haar arrestatie werd ze gefouilleerd, op het bureau werd ze meerdere keren ondervraagd en ze heeft ook een tijd in een politiecel moeten doorbrengen. Inmiddels is ze op borgtocht vrij, maar ze moet op 2 februari voor de rechter verschijnen.

Zelfs abortusvoorstanders ontzet

Deze zaak heeft tot grote verontwaardiging geleid van pro-lifers over de hele wereld. Maar zelfs (gematigde) abortusvoorstanders zien dat deze waakster volstrekt onschuldig is. Het linkse mediaplatform New York Post heeft ook de video ge-upload van haar arrestatie. In de reacties onder de YouTubevideo spreken velen hun ontzetting uit over haar arrestatie:

Dit is gestoord. Gearresteerd worden omdat je ergens stilletjes staat is totaal onbegrijpelijk.”

Dat zijn een paar hele dappere agenten, ik denk dat we ons allemaal nu een stuk veiliger voelen.”

Ik ben zo trots op onze Britse politie… Het werk dat ze doen om ons veilig te houden van stil gebed… Nu voel ik me gelukkig weer veilig tegen mensen met gesloten ogen.”

Lees ook: Femke Halsema wil wakers bij abortuscentra demonstratierecht ontzeggen

Wakers redden levens

Uiteraard beroepen de voorstanders van deze antiwaakwet zich op het beschermen van vrouwen tegen ‘intimidatie’ en ‘agressie’ van de pro-life wakers. Deze bewering is niet alleen ongefundeerd, maar ook ronduit leugenachtig: Er zijn talloze verhalen die het tegendeel bewijzen. Een van de vrouwen die dankzij wakers haar ongeboren kindje niet heeft laten aborteren benadrukt dat lang niet iedereen die naar binnen gaat voor een afspraak er volledig van overtuigd is. Bovendien is zij toentertijd door pro-lifers gewezen op de alternatieve vervolgstappen bij een ongewenste zwangerschap. Abortuscentra wijzen hier zelf niet op, mede vanwege hun winstoogmerk.

Pro-life waken in Nederland

In Nederland is er op dit moment geen dergelijk verbod op pro-life waken bij een abortuscentrum. In juni dit jaar is een soortgelijke wet nog afgewezen door minister Kuipers. Echter, deze maand werd nog het waakrecht rondom abortuscentrum de Bloemenhove in Haarlem drastisch ingeperkt. Het is moeilijk te zeggen wat de toekomst brengt voor onze wakers in Nederland. Maar hoe beperkt het op sommige plekken ook is of zal worden, ze zullen er zijn om hoop te brengen aan kwetsbare vrouwen en hun ongeboren kinderen.

Burgemeester van Haarlem, handhaaf het recht op pro-life waken!

Laatst bijgewerkt: 2 januari 2023 10:11

Doneer