Een laatste keer de hand van opa of oma vasthouden voordat ze zinloos uit je leven verdwijnen. Bron afbeelding: Flickr / 126396110@N06
Artsen in verzet tegen nóg meer euthanasie wekken de woede van D66 op
D66 wil dat ouderen zonder ziekte een einde kunnen maken aan hun leven. Artsenfederatie KNMG verzet zich tegen dit euthanasiasme. Dat roept de woede op van D66, dat normaal graag schermt met de ‘autonomie van de arts’.
Beul in een mooi jasje
Als het aan D66 ligt kunnen ouderen van 75 jaar en ouder ervoor kiezen om hun leven te beëindigen. Hiervoor wordt een nieuw beroep gecreëerd met een uiterst macabere naam: de “levenseindebegeleider”. Een traject van minimaal zes maanden volstaat volgens de politieke partij om de slachtoffers deze permanente keuze te laten maken. Gevaarlijk en dwaas, aldus artsenfederatie KNMG.
Meerdere problemen
Voorstanders van deze vrijwillige zelfdoding zijn vaak zó gefocust op de vrijheid van het individu, dat ze de talrijke factoren die in zo een overweging meewegen volslagen negeren. Ouderen kiezen vaak voor deze optie uit eenzaamheid, depressie, sociaal isolement, financiële problemen of een zwakke sociaaleconomische positie. Ergo, in plaats van deze psychische problemen aan te pakken en te verhelpen, kiest D66 voor de makkelijke en permanente weg: euthanasie.
Een verkeerd signaal
Maar deze psychische problematiek is volgens het KNMG niet het enige wat aan dit wetsvoorstel schort. Volgens de Federatie wordt er ook een verkeerd signaal afgegeven naar de maatschappij. Door de minimumleeftijd van 75 jaar te hanteren voor deze onomkeerbare procedure, wordt er de indruk gewekt dat het leven van ouderen minder waard is dan dat van jongeren. Niet alleen dat, maar ouderen kunnen ook het gevoel krijgen dat ze zich moeten rechtvaardigen als ze niet van deze mogelijkheid gebruik maken. Er gaat een ware Doos van Pandora aan nieuwe problemen open.
Aan dovemansoren gericht
Anne-Marijke Podt, die namens D66 het wetsvoorstel verdedigt in de Tweede Kamer, is echter niet bewogen door het pleidooi van de artsen. Sterker nog, ze is teleurgesteld en snapt hen niet. Ze vindt hun reactie “geen recht [doen] aan de wens van de meerderheid van de Nederlanders om een zelfgekozen levenseinde zonder medische grondslag mogelijk te maken”. Voor de oplettende lezer is deze uitspraak frappant: ze geeft hier zelf toe dat er voor zelfdoding geen medische grondslag is.
Lees ook: De broer van Terri Schiavo spreekt: stop met ‘goedkope’ euthanasie!
Een dubbele standaard
Uiteraard is deze houding van D66 op zijn zachts gezegd opzienbarend. Op 16 januari van dit jaar raadde zorgminister Pia Dijkstra namelijk alle moties in de Tweede Kamer af die om meer onderzoek naar de onoverzienbare gevolgen van de zogenaamde “transgenderzorg” zouden vragen. Haar reden? Dat de medische professionals heus wel weten waar ze mee bezig zijn en dat de politiek zich daar vooral niet mee moet bemoeien. Maar nu diezelfde medische professionals kritiek hebben op het nieuwe wetsvoorstel van D66, is de partijgenoot van Dijkstra teleurgesteld en vol onbegrip. Wat zal het zijn, D66? Gaan jullie nou naar de vakmensen luisteren of niet? De tijd zal leren of hun hypocrisie aanhoudt.
Laatst bijgewerkt: 22 maart 2024 17:12