![Bart De Wever wordt premier van België: abortuswet op de schop](https://civi-chr.transforms.svdcdn.com/production/sti/bart-de-wever.png?w=692&h=591&q=100&fm=jpg&fit=crop&dm=1738760336&s=328fa8462ce61204a0fd3b80712716bd)
Bart De Wever
Bart De Wever wordt premier van België: abortuswet op de schop
Bart De Wever zal de nieuwe regering van België leiden. De Vlaams-nationalist profileert zich als conservatief, maar vertaalt dat zich in de bescherming van het ongeboren kind?
Meer behoudende abortuswet
België is op het vlak van abortus behoudender dan Nederland. Waar het in ons land tot 24 weken toegestaan is, een leeftijd waarop kinderen al levensvatbaar zijn, mag abortus bij de zuiderburen tot 12 weken. Daarbij geldt een verplichte bedenktermijn van zes dagen.
Internationale abortuslobby
Maar net zoals in Nederland, is in België de internationale abortuslobby actief. Die dringt aan op een verlenging van de 12-wekengrens naar 18 weken en de afschaffing van de bedenktermijn. Successen die in Nederland en Frankrijk behaald zijn, moeten ook in het tussenliggende België behaald worden.
Lees ook: Frankrijk verankert recht op abortus in grondwet
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Op het eerste oog is het aantreden van Bart De Wever slecht nieuws voor de abortuslobbyisten en hun linkse politieke bondgenoten. De politicus, tot voor kort burgemeester van Antwerpen, is van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Deze partij wil Vlaamse autonomie, een kleine overheid en een vrije markt. Medisch-ethisch activisme van linkse snit is niet aan N-VA besteed.
Dwepen met Edmund Burke
Bart De Wever profileert zich binnen de N-VA graag als rechtsbuiten. De politicus dweept met conservatieve denkers zoals Edmund Burke. In interviews gaat hij graag tekeer tegen woke. Hier is een man die de klassiek-christelijke beschaving wil verdedigen, zo zou je denken.
Toch de abortusgrens verhogen
Toen linkse politici met het plan kwamen om de abortustermijn van 12 naar 18 of zelfs 20 weken te verlengen, sprak De Wever van een "schande". Echter in dezelfde adem stelde hij "niet tegen de huidige abortuswet" te zijn. Nu circuleren er coalitieplannen om de abortusgrens alsnog te verhogen en ook euthanasie bij dementeerden te legaliseren.
"Ethische dwarsligger"
N-VA was in de vorige regering tegen medisch-ethische wetswijzigingen. Volgens kenners van de Belgische politiek heeft de partij het echter gehad met de rol van "ethische dwarsligger". Het wil definitieve, bindende afspraken maken.
Geen compromis over het recht op leven
Zo wordt het ongeboren kind een speelbal in het politieke spel. Politiek is natuurlijk geven en nemen. Over veel valt wel een compromis te sluiten. Maar niet over het recht op leven van ongeboren kinderen. Wie dat onderdeel maakt van politieke koehandel, gaat een morele grens over.
De linkse agenda uitvoeren
De Nederlandse media vergelijken De Wever met Frits Bolkestein. Treffender is een vergelijking met Jan-Peter Balkenende. Ook hij werd premier na een electorale afrekening met links, wist velen voor zich te winnen met conservatieve retoriek ("normen en waarden"), maar voerde eenmaal aan de macht klakkeloos de linkse agenda uit.
Laatst bijgewerkt: 5 februari 2025 14:22