Drie op vijf Nederlanders steunen vijf dagen bedenktermijn abortus

Drie op vijf Nederlanders steunen vijf dagen bedenktermijn abortus

THEMA'S:

De bedenktijd bij abortus staat onder druk. Althans in de Tweede Kamer. Die heeft er zich op 25 februari met een meerderheid tegen uitgesproken. Pia Dijkstra (D66) bereidt er een wetsvoorstel over voor.

Volgens de NOS en andere media zouden de motie en het komende D66-wetsvoorstel het draagvlak in de samenleving weerspiegelen.

Ruime meerderheid

Abortus is moord met voorbedachten rade op een ongeboren kind, onafhankelijk van de vraag hoeveel draagvlak daarvoor bestaat. Ondanks decennia abortuspropaganda heeft dit morele besef veel diepere wortels in de bevolking dan wordt aangenomen. Zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) dat maar liefst 42% van de Nederlanders abortus categorisch verwerpt of zijn mening daarover nog niet heeft bepaald. Voor de beraadtermijn van vijf dagen blijkt zelfs een aanzienlijke meerderheid te bestaan: een heel ander verhaal dan media en politiek ons voorspiegelen.

Lees ook: Push voor flitsabortus – verplichte beraadtermijn op de helling

Impulsieve beslissing

Sterker nog: bij de laatste evaluatie van abortus die de overheid liet uitvoeren, kwam uit de bus dat zelfs onder abortusartsen, gynaecologen en verpleegkundigen een overtuigend meerderheid voor de bedenktermijn van vijf dagen bestond. Maar liefst 67% van deze beroepsgroepen is ervan overtuigd dat "de beraadtermijn een impulsieve beslissing voorkomt". Dat is nog hoger dan onder de ‘gewone’ Nederlanders, van wie 62% hetzelfde vindt. Drie op de vijf Nederlanders vindt de bedenktijd een goede zaak!

Lezersreacties

Wat ‘men’ in media en politiek denkt en wat Nederlanders in werkelijkheid vinden, loopt dus flink uiteen. Laten we als voorbeeld het artikel van Edwin van der Aa nemen, een pro-abortusjournalist, die voor het Algemeen Dagblad over de afschaffing van de beraadtermijn schrijft. Onder het artikel staan zes lezersreacties. Drie daarvan accepteren abortus, maar vinden desondanks vijf dagen bedenktijd een goede zaak. Twee reacties lijken tegen abortus te zijn en willen de vijf dagen behouden. Slechts één reactie – een man – is ondubbelzinnig pro-abortus en keert zich - overeenkomstig de strekking van het artikel - tegen de bedenktijd.

Lees ook: Nieuwe abortuscijfers laten deze 6 trends zien

Abortusvoorstandster

Een vrouw die zelf een abortus heeft ondergaan verklaart daarover: “Die vijf dagen worden ingevuld door in eerste instantie een gesprek met een psycholoog en dan krijg je vijf dagen bedenktijd. Heel goed, heb ik zelf ervaren.” Een andere abortusvoorstandster zegt: “Ik vind het geen goed idee dat de bedenktijd eraf gaat. [...]. Eerlijk gezegd denk ik dat die dagen belangrijk zijn omdat er psychisch nog heel veel gebeurt in die dagen. En ook om het goed te verwerken wat zo’n beslissing inhoudt voor de rest van je leven.”

‘Makkelijk en goedkoop’

Weer een andere vrouw is van mening: “ ... hoe linkser de partijen worden hoe makkelijker men over leven en dood wenst te beschikken. In plaats van als maatschappij de schouders er onder te zetten. Nee, kinderen uit elkaar rukken, ouderen dood te spuiten en ouderen dood te spijten en terminaal zieken er maar uit te laten stappen is natuurlijk wel erg makkelijk en goedkoop. Tijd voor meer aandacht en zorg voor elkaar en oprechte bewogenheid en compassie.”

Minister, stop de Nederlandse financiering van buitenlandse abortus!

‘Gedwongen tot abortus’

Tot slot een reactie die het waard is hier te vermelden: “Er staat dat de meeste vrouwen een weloverwogen keuze hebben gemaakt. Dat betwijfel ik. Als je zwanger raakt terwijl je dat niet wilt, was je blijkbaar niet in staat om toen een weloverwogen keuze te maken, [...]. Waarom zou je dan nu wel een overwogen keuze maken?” En de dame in kwestie besluit: “Daarnaast weet ik dat veel meiden toch indirect gedwongen worden tot abortus, door vriend, ouders of omstandigheden. Dan zijn die vijf dagen heel heilzaam.”

Misverstand

Nogmaals, abortus is fundamenteel verwerpelijk. Daarom is de strijd tegen de afschaffing van de bedenktermijn een lastige zaak voor de pro-lifebeweging. Die kan het misverstand oproepen dat als je strijdt voor de status quo je het bestaan van de abortuspraktijk hebt aanvaard of je daarbij neerlegt. Maar de strijd tegen abortus gaat over leven en dood, over het redden van concrete, levende ongeboren kinderen. Elk gered kind is er een. De strijd voor het behoud van elke drempel, inperking en begrenzing van abortus blijft daarom de moeite waard: want bij elke abortus die je weet te voorkomen, ontsnapt wéér een ongeboren kind aan de dood. (foto screenshot RTL/Jinek)

Bestel Catechismus tegen abortus

Laatst bijgewerkt: 8 april 2021 22:41

Doneer