Grote pro-life overwinning: Peru erkent recht op leven vanaf conceptie

De nieuwe wet in Peru erkent dat het menselijk leven vanaf de conceptie begint, niet pas vanaf de geboorte.

Grote pro-life overwinning: Peru erkent recht op leven vanaf conceptie

THEMA'S:

Goed nieuws vanuit Zuid-Amerika! Het congres in Peru heeft bepaald dat abortus geen mensenrecht is, maar een grove schending daarvan. Politici, geestelijken en pro-life organisaties hebben het nu voor elkaar gekregen dat abortus de facto verboden is als eerste Zuid-Amerikaanse land.

Ongeboren kind een persoon vanaf de conceptie

Op 9 november keurde het Peruaanse Congres een wetsvoorstel goed waarin erkend wordt dat het menselijk leven begint bij de conceptie. Dit wijkt af van het eerdere standpunt dat de juridische persoonlijkheid begint na de geboorte. De wetgeving, die twee jaar geleden werd geïntroduceerd door congreslid Milagros Aguayo, stelt dat het ongeboren kind vanaf de conceptie een onafhankelijke persoonlijkheid is. Daarnaast heeft het ongeboren kind volgens de nieuwe wet een duidelijke genetische identiteit en daardoor recht op integriteit, leven en waardigheid. De goedkeuring van het wetsvoorstel betekent een belangrijke verschuiving in Peru. Het is nu een van de meest restrictieve landen op het gebied van abortus.

Lees ook: Wat betekent de monsterzege van Geert Wilders voor het ongeboren kind?

Ruime meerderheid stemt voor

Pater Pablo Augusto Meloni, een pro-life arts en priester, ziet de wet als het begin van een nieuwe fase in de strijd tegen abortus in Peru. De goedkeuring van de wet, met 72 stemmen voor en 26 tegen, betekent een overwinning voor de voorstanders van het leven. Terwijl sommige Latijns-Amerikaanse landen abortus onder bepaalde voorwaarden hebben gedecriminaliseerd of toegestaan, handhaaft Peru strenge regels. Pro-life groepen, zoals 40 Days for Life, beschouwen het wetsvoorstel als cruciaal voor de bescherming van de rechten van ongeboren kinderen. De onvermijdelijke implicaties van de nieuwe wet is dat abortus in z’n geheel wordt verboden.

Wanneer volgt Nederland?

Als Peru die stap zet is het in een klap het meest pro-life land van Zuid-Amerika. Naast het feit dat deze wet talloze kinderlevens zal redden, is de argumentatie voor de wetswijziging prijzenswaardig. Mensenrechten beginnen vanaf de baarmoeder. Vanaf de conceptie is er namelijk sprake van een nieuw persoon – door DNA onderscheiden van zijn of haar moeder. ‘Mensenrechtenorganisaties’ die schaamteloos abortus promoten, zoals Amnesty International, beweren dat deze mensenrechten pas bij de geboorte starten. Dit is echter een uit de lucht gegrepen opvatting. Er verandert namelijk niets aan het kind na zijn geboorte, behalve zijn locatie. Er is dus geen ontologisch verschil tussen een geboren- en een ongeboren kind. Wie deze wetenschap volgt, kan niet anders concluderen dan dat Peru een volstrekt logisch en redelijke wet heeft aangenomen. Het wordt de hoogste tijd dat ook Nederland en andere landen het voorbeeld van Peru volgen.

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 16:10

Doneer