Succesvolle 40 Days for Life-campagne in Nederland

Twee wakers met iconen van Onze Heer Jezus Christus en Sint Nicolaas, beschermheilige van de kinderen.

Succesvolle 40 Days for Life-campagne in Nederland

De Pater Koopmanstichting is eind september gestart met de allereerste 40 Days for Life-campagne in Nederland. Van 27 september tot 5 november werd er over een periode van 40 dagen gevast en gebeden, gericht op het abortuscentrum te Arnhem. Vrijwel elke dag heeft er een pro-life-vrijwilliger gestaan om zwangere vrouwen en hun kind een laatste kans aan te reiken. Lees hier het verslag van een deelnemer:

Een knipoog van God

De eerste dag begon gelijk goed. Eén van de wakers was aan het bidden in de straat waar het abortuscentrum zich bevindt. Een zwanger meisje ziet de rozenkrans in zijn hand en dan rollen er tranen over haar wangen. Huilend rent ze het abortuscentrum in om haar vriend naar buiten te halen. Eenmaal buiten geven ze elkaar geëmotioneerd een knuffel. Ze besluiten om hun kindje te houden.

Waker met arrestatie bedreigd

De dag ervoor vond er in de kerk vlakbij een Heilige Mis plaats met aansluitende aanbidding: tot herstel van de door het kwaad van abortus aangetaste eer van God. Kort nadat het baby’tje gered is van een gewisse dood, wordt de waker door de politie met arrestatie gedreigd en gemaand zich verder van het abortuscentrum te verwijderen.

Lees ook: Waker vertelt: ‘abortusvoorstander smeet onze spullen op het fietspad’

Burgemeester ligt dwars

De burgermeester van Arnhem gooide al snel roet in het eten met een persoonlijke brief en een typische bufferzone-verordening. Geen mensen aanspreken en flink afstand houden, is de eis. De veiligheidsadviseur van de gemeente vraagt elke week steevast om de tijden van het waken en het gebed en hij speelt dit woord voor woord door aan het abortuscentrum en de omwonenden. De campagne levert meer beperkingen op dan normaal. Maar al is er maar één kind gered, dan is dat alle moeite waard!

Wat is 40 Days for Life?

40 Days for Life is een pro-life-initiatief waarbij bestaande pro-life-organisaties en vrijwilligers zich kunnen aansluiten met het doel om 40 dagen lang te vasten en te bidden voor einde van abortus. Hierdoor zijn al honderden abortuscentra gesloten en tienduizenden kinderen gered van de dood. Elke campagne is gericht op één specifiek abortuscentrum. Nederland doet voor het eerst mee.

Bestel Door het oog van de waker

Wereldwijde organisatie

De oorspronkelijke pro-life-organisatie van 40 Days for Life komt uit Texas. Het heeft zich sinds 2004 wereldwijd in ruim 60 landen verspreid en is ook nauw verbonden met de film Unplanned. Het abortuscentrum waar de film over gaat, fungeert nu als een hoofdkantoor van de 40 Days for Life-organisatie. Naast Nederland zijn er in Griekenland, Italië, Polen en Albanië ook voor het eerst campagnes geweest. In landen als Duitsland en Engeland, zijn al sinds enige tijd meerdere campagnes aan de gang. De Verenigde Staten zelf heeft talloze campagnes.

40 days for life wakers

De politie kijkt toe terwijl deze foto wordt gemaakt. Vlak ervoor dreigden ze met arrestatie mits de wakers de straat niet zouden verlaten.

“Bid voor mij, bid voor mij!”

De Nederlandse autoriteiten maakten onwennig kennis met de campagne. “Voor het klimaat mag je de snelweg blokkeren, maar voor de baby’s mag je niets,” merkt een vrijwilliger op. Tijdens de briefing bij de gemeente waren de veiligheidsadviseur en de vertegenwoordiger van de politie nog stil te krijgen door een schets te geven van wat er nu eigenlijk tijdens een gebedswake plaatsvindt bij zo’n abortuscentrum. Zo was er een Hindoestaans meisje van vijftien jaar oud dat huilend bij het abortuscentrum aankwam. Het was duidelijk dat ze niet naar binnen wilde, maar haar hele familie was meegekomen om haar te ‘begeleiden’. Het Hindoestaanse meisje werd huilend naar binnen gebracht, terwijl ze tegen de pro-life-wakers zei: “Bid voor mij, bid voor mij!”

Abortus dikwijls onder dwang

Een groot deel van de abortussen vindt plaats vanwege sociale druk en al dan niet ingebeelde angsten hieromtrent. Ook na de abortus blijft een deel van de vrouwen kampen met post-abortustrauma’s. Sommigen kunnen bijvoorbeeld niet eens meer naar een kind van vijf kijken zonder in huilen uit te barsten, omdat hun geaborteerde kind nu ook die leeftijd zou hebben gehad. Ook voor vrouwen met trauma’s na een abortus bieden wij hulp aan.

Lees ook: Waakster vertelt: huilend tienermeisje door moeder abortuscentrum ingesleurd

Veel jonge pro-lifers

Het zijn vooral de jongere pro-life-vrijwilligers die reizen naar het abortuscentrum om te bidden en een grotere ondersteunende groep van mensen die bidden en vasten vanuit huis en de kerk. Graag roepen wij u op om zich hierbij aan te sluiten! Wij zijn aan de campagne begonnen met een vastberaden groep, voornamelijk van jonge en zowel internationale als Nederlandse studenten, die bevlogen zijn over het onderwerp en bereid zijn om er persoonlijk offers voor te maken. Je ziet dat de minder bevlogen mensen dat ook al snel afhaken.

Sluit u aan bij 40 Days for Life!

Zoals één vrijwilligster treffend zei: “Niemand heeft tijd. Ik heb ook geen tijd. Maar je moet gewoon tijd maken. Je moet gewoon besluiten om er een bepaalde tijd naartoe te gaan.” Nu staat ze elke woensdag de hele dag bij het abortuscentrum. Het doel is om volgend jaar als de veertigdagentijd van start gaat en daarmee de nieuwe 40 Days for Life-periode, meerdere campagnes in Nederland te organiseren. Daarvoor kunnen wij elke vrijwilliger gebruiken! Stuur uw woonplaats en contactgegevens naar: [email protected]

Laatst bijgewerkt: 20 november 2023 14:00

Doneer