Grote pro-life overwinning voor Malta

Maltese pro-lifers waren massaal op de been om op te komen voor het ongeboren kind. (Beeld: YouTube)

Grote pro-life overwinning voor Malta

THEMA'S:

Een belangrijke overwinning voor de pro-life beweging is behaald in Malta, nadat de regering van de Arbeiderspartij is teruggekomen op haar plannen om abortus in te voeren in het Europese land. Malta heeft volgens de wet volledige juridische bescherming voor het ongeboren kind, en dit werd verdedigd na massale protesten.

Grote internationale druk

De pro-life overwinning is te danken aan de inspanningen van lokale pro-life campagnevoerders en organisaties, met als boegbeeld dr. Miriam Sciberras van Life Network Malta. Het verhaal begint in juni 2022, toen het katholieke Malta internationale druk ondervond om haar abortuswetgeving te herzien vanwege de zaak van Andrea Prudente, een Amerikaanse burger die beweerde dat ze een abortus nodig had om haar leven te redden tijdens een vakantie in Malta. Er werden echter onjuiste berichten verspreid over de abortuswetgeving in Malta. Artsen in Malta verduidelijkten dat ‘abortus’ legaal was als het leven van de moeder in gevaar was, maar dat dit niet als abortus werd beschouwd volgens de Maltese wet en medische ethiek.

Lees ook: Spectaculaire nederlaag van abortuslobby bij Europees Hof

Pro-lifers in actie

De pro-life beweging in Malta mobiliseerde zich tegen een voorgestelde wetswijziging die verder ging dan werd voorgesteld. Hoewel de regering beweerde dat ze slechts de huidige praktijk in de wet wilde vastleggen, zou de voorgestelde wetswijziging abortus op grond van gezondheidsredenen toestaan. Pro-lifers beseften dat een parlementaire campagne onvoldoende zou zijn om de wet tegen te houden. Ze lanceerden een grote mobilisatiecampagne genaamd "Inti Tista’ Ssalvani" (Je kunt me redden), die enorme steun kreeg en resulteerde in een van de grootste protesten in de geschiedenis van Malta.

Radicale abortuswet van tafel

Op 4 december 2022 verzamelden meer dan 20.000 mensen zich in de hoofdstad Valletta om te protesteren tegen de voorgestelde wetswijziging. Het massale protest overtuigde de Maltese regering van de sterke oppositie tegen de introductie van abortus. Hierop trokken ze het omstreden wetsvoorstel in en kondigden aan dat ze de voorgestelde tekst zouden herzien. Uiteindelijk werd een flink verdunde versie van de wetswijziging aangenomen die de bestaande levensreddende praktijken in Malta codificeerde zonder abortus te legaliseren.

STI WhatsApp-banner

Actievoeren werkt!

De overwinning van de pro-life beweging in Malta laat zien dat vastberadenheid en goed georganiseerde inspanningen kunnen leiden tot positieve resultaten, zelfs in het aangezicht van grote uitdagingen. De beweging slaagde erin om een land dat sterk gekant was tegen abortus te behouden en duizenden levens te redden. Deze overwinning dient als inspiratie voor pro-life bewegingen over de hele wereld om met optimisme, professionaliteit en vastberadenheid te strijden voor de bescherming van ongeboren kinderen.

Laatst bijgewerkt: 14 augustus 2023 15:56

Doneer