
Er is iets goed mis als het doden van haneneitjes ons ongemakkelijk maakt, maar het aborteren van kinderen ons koud laat.
Gruwen van het vergassen van haneneitjes, maar wegkijken van abortus: een week vol tegenstrijdigheden
Op 1 juli werd het Ketikoti feest gevierd. Zo ook dit jaar. Een aantal Kamerleden was dit jaar bij de herdenking van het slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. Met dit feest wordt de afschaffing van de slavernij herdacht op 1 juli 1863 in Suriname, en op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.
Slavernij was lang gemeengoed
Lang werden de slaven niet gezien als volwaardige mensen. Zij waren iemands eigendom, zonder rechten en met een status vergelijkbaar aan die van dieren of goederen. Daar kon je mee doen wat je wilde. Dankbaar dat die tijd achter ons ligt en dat sinds 2007 slavernij wereldwijd verboden is. Het heeft jaren geduurd voordat de mens tot besef kwam dat slaven ook gewone mensen waren met mensenrechten.
Frans Timmermans
Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA) schreef op zijn Instagram account: “Op Keti Koti herdenken we ons pijnlijke slavernijverleden en vieren we de afschaffing van slavernij. Wij zijn voor een nationale vrije dag op 1 juli, om stil te staan bij het verleden en schouder aan schouder de vrijheid te vieren. Zo gaan we samen vooruit!” Hij onderschrijft de fout die de slavernij gemaakt heeft om de slaven niet te zien te zien als mensen. Het waren wél mensen mét mensenrechten.
Lees ook: Frans Timmermans wil ook Nederlands ‘Grondrecht’ op abortus
Ongemak bij de 'abortus' van haantjes
In deze zelfde week kwamen in de NPO de Keuringsdienst van waarde podcast Marijn Frank en Joyce van der Bijl de luisteraars bijpraten over de wondere wereld van kippeneieren. Een kippenei heeft eenentwintig dagen nodig om uitgebroed te worden. Bij iets minder dan de helft van de broedtijd (9 dagen) is van het embryo vast te stellen of er een haantje of een hennetje aan het groeien is. Wanneer het een haantje is dan wordt het ei al uit de broedmachine gehaald. Het ei wordt niet verder uitgebroed om, zoals voorheen, de haantjes daarna te vergassen maar het gaat gelijk in de shredder om verwerkt te worden tot diervoeder. Het ongemak klinkt door tijdens het gesprek, want ja, je hebt dan toch al wel een vogeltje in je handen.
Volle aandacht voor anticonceptie
Eveneens in die week komt het, voor ZonMw geschreven, rapport “Het begint met luisteren” naar buiten. Daarin staan de resultaten van onderzoek naar redenen voor abortus waar vanuit de Tweede Kamer om gevraagd was. De NRC kopte: “Je kan de motivatie voor abortus niet platslaan tot een rijtje van tien meest genoemde redenen’, zeggen deze experts”. Deze uitkomst was te verwachten en daarom krijgt met name anticonceptie de volle aandacht. Niet wat hebben de vrouwen nodig als ze abortus overwegen?
Lees ook: 6 manieren waarop anticonceptie vrouw, huwelijk en samenleving schaadt
Elke reden wordt als 'goed' bestempeld
De focus ligt niet op de redenen, want dat was al in het eerste gepresenteerde rapport “Dit is mijn verhaal” al uitgebannen. Het zijn vaak meerdere redenen tegelijk en daarom mag je ze individueel niet analyseren. Dat de huidige abortuswetgeving vraagt om de redenen en dat artsen moeten meekijken of er geen oplossingen zijn om de abortus te voorkomen, dat lijkt niet belangrijk meer… Abortus is een recht voor vrouwen, elke reden is goed en daar mag niet aan getornd worden, zo lijkt het. De journalist van de NRC sorteert in het artikel al voor op de nieuwe ‘anticonceptiepil' van Rebecca Gomperts door de stelling neer te zetten dat het klinkt alsof er behoefte is aan nieuwe vormen van anticonceptie…
Rapport van Neil Datta
Om de week compleet te maken verschijnt er nog een laatste bericht over een onderzoek naar geldstromen richting anti-abortus organisaties in Europa. Neil Datta, directeur van het European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights (EPF), heeft zijn nieuwe boek gepresenteerd: The Next Wave – How Religious Extremism is Reclaiming Power. Over conservatieve, religieuze en pro-lifebewegingen die een ‘gevaar zijn voor de democratie’. Opmerkelijk is dat dit forum zelf 10 lobbyisten in dienst heeft om te lobbyen in het Europees Parlement en elders in Brussel. EPF wordt gefinancierd door Gates Foundation, Open Society Foundation (George Soros), United Nations Populations Fund en een waaier aan farmaceutische bedrijven die o.a. de abortuspil produceren. Niets mag abortus in de weg staan. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet als het over geldstromen gaat…
Het ongeboren kind blijft buiten beeld
Alle berichten hebben overeenkomstige lijnen. Geen van de betrokkenen heeft de rechten van het ongeboren kind voor ogen. De rechten van het kind blijven buiten beeld. Het wordt gezien als rechteloos. Daar wordt over besloten, net als in het verleden bij slaven. Dat waren geen mensen. De ongeboren kinderen zijn voor hen ook geen mensen! Een gesprek over het doden van een klein ongeboren haantje nog voor de helft van de broedtermijn, voelt als ongemakkelijk. Het doden van een ongeboren kind tot over de helft van de zwangerschapsduur is geen probleem, omdat het nog geen mensen zijn? Wie geeft deze ongeboren mensen een stem?
Slaven waren toch ook mensen?
Slaven werden niet gezien als mensen, terwijl het biologisch gezien gewoon mensen waren. Dat geldt ook voor ongeboren kinderen: het is populair om hun menselijkheid weg te filosoferen, terwijl hun mens-zijn een vaststaand wetenschappelijk feit is.
Laat Timmermans meelopen met de Mars voor het Leven
Wat zou het geweldig zijn wanneer we als samenleving bij zinnen zouden komen en zowel Frans Timmermans van GL/PvdA als Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren in november zouden meelopen met de Mars voor het Leven. Om zo te erkennen dat abortus een vergissing was, een pijnlijke vergissing in het abortus verleden. Het waren immers wél mensen mét mensenrechten. We kijken uit naar een wereld zonder abortus.
Dit artikel verscheen eerder op kiesleven.nl
Laatst bijgewerkt: 25 juli 2025 12:49