Minister Pia Dijkstra wil motieven voor abortus niet onderzoeken

Minister Pia Dijkstra is niet geïnteresseerd in de redenen waarom vrouwen een abortus ondergaan. (Beeld: YouTube)

Minister Pia Dijkstra wil motieven voor abortus niet onderzoeken

THEMA'S:

“De overheid is ervan overtuigd dat het aantal abortussen omlaag moet zo blijkt uit diverse documenten. Maar de bereidheid ontbreekt om te kijken naar de motieven voor een abortus.” Dat schrijft Kees van Helden van 'Kies Leven' in een opiniebijdrage in het Nederlands Dagblad.

D66, GroenLinks, VVD willen motieven niet weten

Minister Pia Dijkstra (D66) heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat ze het "uitvragen van de redenen" voor een abortus niet ziet zitten. Het zou afbreuk doet aan het zelfbeschikkingsrecht. Ook GroenLinks en de VVD willen er niet van horen. “Toch wordt het alleen maar belangrijker dat we de motieven weten”, aldus Van Helden. “En de toename van het gebruik van de abortuspil speelt daarin een grote rol.”

Abortuspil: eerst alleen in abortuscentrum…

In het Verenigd Koninkrijk (Engeland en Wales) moest tot 27 december 2018 het hele traject van de abortuspil in een abortuscentrum worden uitgevoerd. De eerste abortuspil moest worden ingenomen onder toeziend oog van een arts in een abortuscentrum. Die pil blokkeert het zwangerschapshormoon progestan, waardoor het kind losraakt van de baarmoeder en sterft.

Volg STI op Telegram

… en nu al per post thuisbezorgd

Daarna komt de vrouw terug en krijgt zij de tweede reeks pillen toegediend, die ervoor zorgen dat haar baarmoeder samentrekt en zij haar kindje verliest. Maar vanaf 27 december 2018 mocht de tweede set pillen ook thuis worden genomen. De hele procedure werd daarna naar thuis verplaatst als gevolg van de COVID-crisis. De pillen begonnen toen ook per post toegestuurd worden: de postorderabortus.

6% thuisabortussen leidt tot complicaties

In het eerste halfjaar van 2022, zo blijkt uit een rapport vindt 88 procent van alle abortussen in de eerst tien weken plaats. “Maar liefst 85 procent daarvan doet de vrouw thuis, met de abortuspil”, aldus Van Helden. Tot 6 procent van die procedures leidt tot een onvolledige abortus, met delen van het kindje of van de placenta die in de baarmoeder achterblijven. Uit ander Brits onderzoek blijkt dat 2,8 procent van de vrouwen na de abortuspil naar het ziekenhuis moest voor nabehandeling (curettage). En 3,2 procent kreeg poliklinisch extra medicijnen toegediend om alsnog een volledige abortus te bewerken.

Abortuspil jaagt problemen aan

In Nederland worden dezelfde abortuspillen gebruikt, en zijn dezelfde stijgingen over 2022 te zien als in het Verenigd Koninkrijk. Ook de ontwikkelingen rondom het procentueel gebruik van de abortuspil ten opzichte van andere behandelingen zijn vergelijkbaar. In 2025 mogen ook huisartsen de abortuspil gaan verstrekken. Van Helden: “Het ligt in de lijn der verwachting dat het gebruik van de abortuspil alleen maar zal toenemen en daarmee ook de mogelijke gevolgen.” Zoals vrouwen die na de abortuspil in het ziekenhuis belanden.

Help zuster Monja met een gift

Kennen van motieven voor abortus is cruciaal

Van Helden: “Als de stijging van het aantal abortussen in 2023 voor Nederland in dezelfde lijn ligt als in het Verenigd Koninkrijk, dan moeten we ons echt zorgen gaan maken en wordt onderzoek naar de motieven voor een abortus alleen maar belangrijker. Want zonder inzicht in de motieven te hebben, is het onmogelijk als overheid maatregelen te nemen en hulp te bieden. Je weet namelijk niet waar en welke hulp er nodig is om het aantal abortussen omlaag te brengen.”

Laatst bijgewerkt: 15 mei 2024 15:59

Doneer