Peru neemt wet aan die ongeboren kinderen als mensen erkent

De nieuwe wet in Peru erkent dat het menselijk leven vanaf de conceptie begint, niet pas vanaf de geboorte.

Peru neemt wet aan die ongeboren kinderen als mensen erkent

THEMA'S:

De nieuwe wet van Peru bepaalt dat het leven begint bij de conceptie en erkent het kind in de baarmoeder als beschermd door de wet.

Belangrijke overwinningen in Latijns-Amerika

Ondanks tegenslagen blijft de pro-life beweging in Latijns-Amerika belangrijke overwinningen boeken in hun strijd om wetten in te voeren en te ondersteunen die ongeboren kinderen in de baarmoeder beschermen tegen abortus.

Peru

Peru, bijvoorbeeld, is onlangs onder vuur komen te liggen voor haar pro-leven wetten, met "Open Democracy" die vorige maand een rapport publiceerde met de titel "Hoe Peruviaanse feministen hun veiligheid riskeren om vrouwen te helpen toegang te krijgen tot abortussen" waarin werd beweerd dat "Het bijna totale abortusverbod van het land vrouwen en meisjes dwingt zich tot de zwarte markt te wenden voor abortussen".

Lees ook: Breinaaldleugen doorgeprikt: vrije abortus veroorzaakt méér moedersterfte

Abortus legaliseren redt geen vrouwenlevens

Deze propaganda - dat als abortus illegaal is, vrouwen zullen sterven - is krachtig, maar is ontkracht, recentelijk door Dr. Calum Miller, die een rapport publiceerde in National Review in januari waarin hij opmerkte dat: "Het legaliseren van abortus voorkomt niet dat vrouwen eraan sterven." Zijn onderzoek is de moeite waard om te lezen voor diegenen die willen weten hoe ze dit veelgebruikte argument kunnen weerleggen.

Leven vanaf conceptie beschermd

Peru neemt echter verdere stappen om ongeboren kinderen te beschermen. Op 9 november keurde het Peruaanse Congres wet nr. 785 goed, die bepaalt dat het leven begint bij de conceptie en het kind in de baarmoeder erkent als beschermd door de wet. Zoals een rapport opmerkte, heeft de regering vastgesteld dat "het kind, zowel geboren als ongeboren, zijn eigen identiteit heeft, inclusief een unieke en onherhaalbare genetische identiteit en een persoonlijkheid die onafhankelijk is van zijn moeder".

Volg STI op Telegram

Abortuswet niet helemaal herroepen

De wet herroept artikel 119 van het Wetboek van Strafrecht niet, dat abortus toestaat in geval van gevaar voor het leven van de moeder, maar stelt wel dat "elk kind voor de geboorte recht heeft op waardigheid, leven en integriteit zoals elk ander mens". De wet werd twee jaar geleden voorgesteld door congreslid Milagros Aguayo van de conservatieve partij Renovación Popular en afgelopen april goedgekeurd.

Kinderen beschermen tegen abortusactivisten

Na verschillende wijzigingen door de uitvoerende macht werd Wet nr. 785, ook wel de "Wet die de rechten van de bevruchte erkent" genoemd, aangenomen met een marge van 72 tegen 26 met 6 onthoudingen. Net als de "Schild tegen Abortus" wet in Honduras, legt de wet geen nieuwe rechten vast, maar versterkt het Peruaanse pro-life regime tegen aanvallen van abortusactivisten.

Lees ook: ‘Guatemala wordt pro-life hoofdstad van Latijns-Amerika’

'Alle rechten vloeien voort uit recht op leven'

"Het doel van deze wet is om een norm te hebben die duidelijk en expliciet de rechten erkent die grondwettelijk zijn toegekend aan de verwekte, zoals vastgelegd in artikel 2 van onze Magna Carta, te beginnen met de erkenning van het recht op leven, waaruit alle andere rechten voortvloeien," zeiden woordvoerders van het Peruaanse Congres in een verklaring.

Javier Milei

Pro-life beleidsmakers in veel landen hebben ingezien dat, in het kielzog van pro-abortus overwinningen in landen als Mexico en Argentinië, het essentieel is om ervoor te zorgen dat pro-life wetten sterk genoeg zijn om de machinaties van zowel rechtbanken als progressieve politici tegen te houden. (In Argentinië is echter net een president gekozen die fel tegen abortus is, Javier Milei, en hij heeft aangegeven dat hij een referendum over abortus kan overwegen om de legalisatie te heroverwegen).

Bestel Catechismus tegen abortus

Verwachte legaliseringsgolf blijft uit

Abortusactivisten gingen ervan uit dat na Argentinië de domino's over het hele continent zouden beginnen te vallen. In plaats daarvan hebben veel landen precies het tegenovergestelde gedaan, waaronder Peru, Honduras, El Salvador, Guatemala en de Dominicaanse Republiek.

Dit artikel verscheen eerder op lifesitenews.com.

Laatst bijgewerkt: 15 januari 2024 11:50

Doneer