‘Guatemala wordt pro-life hoofdstad van Latijns-Amerika’

Dr. Alejandro Giammattei, president van Guatemala: "Elke poging om abortus in een land op te leggen is een ongepaste inmenging in internationale zaken." (foto: Wikimedia)

‘Guatemala wordt pro-life hoofdstad van Latijns-Amerika’

THEMA'S:

Guatemala wordt de 'pro-life' hoofdstad van Latijns-Amerika. Dat heeft de Guatemalteekse president Alejandro Giammattei beloofd tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten.

Abortus géén mensenrecht

"Ieder individu verdient het dat zijn leven wordt beschermd, van de conceptie tot de natuurlijke dood," zei Giammattei tijdens een toespraak voor het Institute for Women's Health in Washington, D.C. "Het is totaal onjuist dat abortus een mensenrecht is. Elke poging om abortus in een land op te leggen is een ongepaste inmenging in internationale zaken."

Beschermd vanaf conceptie

"Wij proberen het leven te beschermen en inmenging te voorkomen," vervolgde hij. Giammattei zei abortus te moeten verwerpen, niet alleen “vanwege mijn geloof, maar ook vanwege mijn beroep als arts. Het leven moet beschermd worden vanaf de conceptie." Het staat bovendien in de grondwet van Guatemala.

Minister, stop de Nederlandse financiering van buitenlandse abortus!

‘Pro-life hoofdstad’

Tijdens het evenement kondigde de president een verklaring aan waarin Guatemala formeel zal worden uitgeroepen tot ‘Pro-Life hoofdstad van Ibero-Amerika’. (Met ‘Ibero-Amerika’ worden de Spaans- en Portugeestalige landen van Midden- en Zuid-Amerika aangeduid.)

Planned Parenthood afgewezen

Eerder dit najaar ondertekende Guatemala al de Verklaring van de Consensus van Genève, die bevestigt dat er "geen internationaal recht op abortus" bestaat, en trok het de toestemming in voor Planned Parenthood Global om een kantoor in het land te vestigen.

Bestel Catechismus tegen abortus

Wetgeving van buitenaf

Pro-lifers in Guatemala waarschuwen ervoor dat de internationale abortuslobby nu geld en politieke druk zal inzetten om te proberen van buitenaf wetgeving tot stand te brengen, die abortus tot 12 weken in het pro-life land ondanks het verzet mogelijk maakt.

Guatemala onvoorwaardelijk pro-life

Giammattei en zijn land werden onlangs door andere Amerikaanse leiders gebruuskeerd, door overgeslagen te worden voor de Democracy Summit van pro-abortus president Joe Biden. "Guatemala werd niet uitgenodigd om deel te nemen aan de top, ondanks het feit dat het een democratische natie is," merkte het Institute for Women's Health op. Alfonso Aguilar, voorzitter van de International Human Rights Group, suggereerde dat ideologische verschillen een belangrijke reden waren, aangezien Guatemala onvoorwaardelijk pro-life is.

Laatst bijgewerkt: 21 december 2021 12:23

Doneer