Verhalen van abortus-overlevers. Deel 2: "Ik had zwartgeblakerd en dood geboren moeten worden."

Gianna Jessen tijdens een van haar vele interviews. Bron: Youtube

Verhalen van abortus-overlevers. Deel 2: "Ik had zwartgeblakerd en dood geboren moeten worden."

Wist u dat er mensen zijn die een abortus overleven? Stirezo vertelt in een nieuwe serie artikelen de verhalen van abortus-overlevers. In deel 2: de Amerikaanse Gianna Jessen uit de staat Californië. Ze overleefde als door een wonder de gruwelijke abortuspoging die Planned Parenthood bij haar moeder deed. Nu reist ze de wereld rond om haar verhaal te doen en het evangelie te verkondigen.

Planned Parenthood

De ouders van Gianna Jessen waren nog maar 17 jaar toen haar moeder in verwachting raakte. Na een zwangerschap van 30 weken besloten ze voor advies naar Planned Parenthood te gaan. Deze organisatie claimt te streven voor het recht van elke vrouw om een eigen keuze te maken, maar is in werkelijkheid een van de grootste abortusmolens ter wereld. Het advies aan het jonge stel is dan ook niet verwonderlijk: aborteren. Dat haar moeder dan al zeven en een halve maand zwanger is, de periode waarin zwangere vrouwen normaal gesproken druk bezig zijn zich voor te bereiden op de aanstaande geboorte, is voor Planned Parenthood geen enkel bezwaar.

Saline

Het abortuscentrum adviseert vanwege de late termijn van de zwangerschap een saline-abortus. Daarbij wordt een sterke zoutoplossing in de baarmoeder gespoten. De baby slikt de saline in, verbrandt van binnen en van buiten, en sterft binnen enkele uren. Bij een ‘succesvolle’ procedure wordt het kind binnen 24 uur doodgeboren. “Ik had blind, zwartgeblakerd en dood geboren moeten zijn”, vertelt Gianna in interviews.

Baby feet newborn

Alsnog gedood

Maar tot ieders verbazing komt Gianna na 18 uur levend ter wereld. Het is in die tijd in Californië standaardprocedure dat een kind dat een abortuspoging overleeft, alsnog gedood wordt. Door verstikking of door de baby eenvoudig te laten liggen. Maar door een wonder gebeurt dat niet. De verantwoordelijke arts van dat moment heeft, juist als zij geboren wordt om zes uur in de ochtend, nog geen dienst. Hij kan het doden van het zojuist geboren meisje niet doorzetten.

Miljoen baby’s geaborteerd

Gianna vertelt dat ze later onderzoek heeft gedaan naar de bewuste abortusarts. Ze kent zijn identiteit door een ironisch toeval. Hij heeft namelijk, als enige aanwezige arts, haar geboorteakte moeten tekenen. De man gaat er prat op dat hij meer dan een miljoen baby’s geaborteerd heeft en ziet het als zijn grote passie. De arts heeft in zijn loopbaan vier abortusoverlevers gehad, waarvan hij er drie na de geboorte gedood heeft. De enige die aan zijn handen ontkomt is Gianna.

Hersenverlamming

Een dienstdoende verpleegster, haar beweegredenen zijn onbekend, belt niet de abortusarts maar een ambulance. Gianna wordt naar het ziekenhuis gebracht. In haar medisch dossier staan de indringende woorden: ‘geboren tijdens saline-abortus’. Ze weegt bij de geboorte slechts een kilo en moet maanden in een couveuse liggen. Door hersenschade, opgelopen tijdens de mislukte abortus, heeft Gianna hersenverlamming. Ze wordt in een noodweeshuis geplaatst.

Lees ook: Het leven begint bij het begin

Sterke wil

Na korte tijd krijgt ze een pleegmoeder toegewezen. Artsen zeggen tegen haar dat Gianna altijd verlamd zal blijven. Maar haar pleegmoeder heeft andere plannen. Ze werkt intensief aan het herstel van haar nieuwe pleegdochter. Na een tijdje kan Gianna haar hoofd optillen. Ze gaat met kleine stapjes vooruit. Als ze drie en een half jaar is kan ze lopen met een looprek en beugels. Als ze tien jaar is moet ze een operatie aan haar ruggengraat ondergaan, waardoor ze opnieuw moet leren lopen. Maar Gianna, behept met een sterke wil, en haar pleegmoeder geven niet op. Het meisje dat altijd verlamd zou blijven, kan nu als volwassen vrouw bijna alles zelfstandig.

Sterke arm van Jezus

Gianna vertelt dat het haar woest maakt als ze mensen hoort zeggen dat een kind beter geaborteerd had kunnen worden omdat het gehandicapt is. Want zij is juist door een abortus gehandicapt geraakt! Toch ervaart ze haar handicap als een zegen van God. “Het is een geweldige eer om op weg naar de hemel te moeten leunen op de sterke arm van Jezus”, zegt ze. Gianna werkt voor de pro-life beweging in Amerika en reist de wereld over om te getuigen tegen de misdaad van abortus.

Handen embryo overlevende

Vergeving

Tijdens een van deze evenementen wordt ze plotseling geconfronteerd met haar echte moeder. Die komt onaangekondigd langs, gaat voor Gianna staan en zegt: “Hallo, ik ben je moeder.” Het is een grote schok voor haar. Ze is immers jaren boos geweest op haar moeder, die haar eigen kind zoiets gruwelijks heeft aangedaan. Maar ze kan zich erover heen zetten door te denken: ik ben niet jouw kind, maar van Christus. Nu heeft ze dankzij Hem haar moeder volledig vergeven.

Obama

Gianna staat met haar getuigenis centraal in een pro-life reclamespotje voor de Republikeinen, tijdens de presidentsverkiezingen in 2008. Dat wekt de woede van de Obama-campagne. Die lanceren een eigen televisieadvertentie waarin de Republikeinen beschuldigd worden van leugens en ‘smerige reclamespotjes’. Obama zegt in dit spotje de bekende woorden: “I’m Barack Obama and I approve this message”. Als antwoord hierop publiceert Gianna een statement waarin ze Obama laf noemt. Hij wil immers geen beslissing nemen over een wetsvoorstel waarin abortus-overlevers dezelfde rechten krijgen als alle geboren baby’s.

Stille holocaust

Ze krijgt uit de hele wereld uitnodigingen om haar verhaal te doen. Zo spreekt ze voorafgaand aan de introductie van nieuwe abortuswetgeving in Australië en Malta. En ze is in 2002 aanwezig als president George W. Bush de Born Alive Infants Protection Act tekent, de wet die abortusoverlevers zoals zijzelf bescherming geeft. Die bescherming genoot zij bij haar geboorte niet. Maar door een wonder beschikte God toch dat zij zou leven. “Ik heb de stille holocaust overleefd”, zegt ze. “En ik zal daarvan getuigen tot ik dood ga.”

Bekijk het getuigenis van Gianna Jessen hier:

Lees ook: Verhalen van abortus-overlevers. Deel 1: "Ik heb een misvormde arm."

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2022 11:10

Doneer