Abortusarts op tv: "Onze Lieve Heer begrijpt dat abortus nodig is"

Abortusarts op tv: "Onze Lieve Heer begrijpt dat abortus nodig is"

THEMA'S:
screenshoteo

Bron: NPO

De EO gooit hoge ogen met het programma Rot op met je religie. Het zet christenen, joden, moslims en atheïsten bij elkaar, met heftige discussies tot gevolg. Discussies over bijvoorbeeld abortus.

Aborteur rechtvaardigt zijn gruweldaden

In de aflevering van gisteren gingen atheïst Floris, christen Dineke en moslim Safeer naar een abortuscentrum. Zij werden opgevangen door abortusarts Olga Loeber, die meer dan 10.000 abortussen op haar naam heeft staan. Loeber schaamt zich niet deze massamoord een religieuze rechtvaardiging te geven: "Ik zie dat het voor deze vrouwen nodig is. En ik denk dat Onze Lieve Heer het begrijpen kan." Je moet het maar durven, God dermate beledigen.

"Jij bent dit geweest"

Bij het weefsel van een kindje dat met zes weken geaborteerd is, ontstaat een geanimeerde discussie tussen de drie programmadeelnemers. "Vinden jullie dit nog steeds ook moord?" vraagt atheïst Floris. Moslim Safeer wijst op het 6 weken oude vruchtje. "Jij bent dit geweest, ik ben dit ook geweest." Atheïst Floris verklaart waarom hij het doden van een ongeboren kind geen moord vindt: "Dit kan nog niet lijden." "Floris, jij slaat nog geen vlieg dood", aldus christen Dineke. Floris: "Als veganist ben ik niet tegen het doden van leven, want ik eet ook aardappels, maar tegen het lijden van wezens." Een ongeboren kind is dus evenveel waard als een aardappel.

Irrationele atheïst

Atheïst Floris beroept zich graag op de rede, maar geeft geen rationele verklaring voor waarom je niet-lijdend leven wel mag doden en lijdend leven niet. Waarom wel lijden als standaard nemen, niet de hartslag of het bewustzijn? Al deze standaarden zijn arbitrair, omdat ze een onderscheid maken dat de natuur zelf niet aanhoudt. Vanuit de eigen naturalistische logica doet het er niet toe of een wezen wel of niet kan lijden.

Ook abortus ná de geboorte

Als de deelnemers terugkeren naar het huis waar ook de andere deelnemers zijn, blijft abortus onderwerp van discussie. Atheïst Floris pleit voor 'abortus na geboorte': het doden van pasgeboren baby's met zware handicaps. Christen Jan reageert geëmotioneerd: hij heeft een zwaar gehandicapte zoon gehad. "Het gaat niet om de perfectie. Het gaat om de kleine dingen, de vreugde die een kind kan geven die geen toekomst heeft." Daar heeft de atheïst niet van terug.

⇒ Stirezo komt op voor het recht op leven van de ongeboren kinderen.

Steun onze strijd tegen abortus en doneer nu!

Laatst bijgewerkt: 21 november 2023 14:16

Doneer