Abortusklinieken frauderen voor miljoenen euro's

Abortusklinieken frauderen voor miljoenen euro's

THEMA'S:

Jarenlang hebben de abortusklinieken van Casa Nederland fraude gepleegd. Daardoor is er zes miljoen euro extra naar de klinieken gegaan. Dat meldt Nederlands Dagblad op basis van eigen onderzoek.

Zware narcose

Volgens de krant declareert Casa de zwaarste vorm van narcose, waarbij volgens richtlijnen een anesthesioloog aanwezig moet zijn. Zo'n medisch specialist is niet goedkoop, een dergelijke declaratie loopt in de honderden euro's per behandeling. Echter de anesthesioloog wordt niet ingehuurd, terwijl zijn diensten wel worden gedeclareerd. Casa steekt het geld in eigen zak. Bij de abortusingreep gebruiken Casa-klinieken een goedkopere, lichtere vorm van narcose, toegediend door een verpleegkundige.

Maas in regelgeving

Een intern protocol van Casa schrijft deze werkwijze voor. Vergissing of slordigheid is uitgesloten; hier is sprake van beleid. Opmerkelijk genoeg lijkt de werkwijze van Casa deels legaal. Een verandering in de subsidieregels heeft de strikte eis van een aanwezige anesthesioloog om onduidelijke redenen doen vervallen. Daarmee is een maas ontstaan. Minister Schippers (Volksgezondheid) doet er goed aan het geld terug te vorderen van Casa, maar moet ook onderzoek doen naar hoe de maas in de regelgeving gekomen is.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Casa in de fout gaat. Dochteronderneming Casa Medical sjoemelde eerder door soa-testen en echo's dubbel te declareren. Wie weet waar er onder de oppervlakte nog meer wordt gefraudeerd? De abortusklinieken van Casa lijken meer en meer gericht op hun eigenbelang. Ergens geen verrassing, want als ze zich echt op patiëntbelang - het belang van de ongewenst zwangere vrouw en haar ongeboren kind - richten, dan zouden ze direct hun schadelijke abortuspraktijken staken.

Grootschalig onderzoek

Abortus beschadigt kwetsbare moeders en doodt onschuldige kinderen. Uit dat grote kwaad vloeien vele mindere kwaden voort. Fraude is daar slechts een van. Minister Schippers dient onmiddellijk een grootschalig onderzoek in te stellen naar de wantoestanden bij de Casa-abortusklinieken.

⇒ Stirezo gaat naar de abortusklinieken van Casa om vrouwen een alternatief voor abortus te bieden en ongeboren kinderen het leven te redden. Help ons en doneer voor echte hulp aan vrouwen!

Laatst bijgewerkt: 12 december 2023 16:08

Doneer