
De abortuspil kan per 1 januari 2025 voorgeschreven worden door de huisarts.
Abortuspil: veiligheidsclaims spreken elkaar tegen
Volgens de laatste jaarrapportage Wet Afbreking Zwangerschap betreffende 2023 wordt 40,9% van alle abortussen in Nederland uitgevoerd met de abortuspil. Dit percentage stijgt al jaren. In 2023 werd de abortuspil 16.082 keer toegepast.
Abortusvoorstanders benadrukken 'veiligheid'
Rutgersstichting geeft op haar website aan dat de abortuspil ‘veilig en effectief’ is en er zowel bij de abortuspil als bij curettage een kleine kans is dat de abortus niet volledig is. Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen stuurt vrouwen met vragen over abortus naar de, door AVA gemaakte, website ikwileenabortus.nl waar te lezen is dat abortus een heel veilige behandeling met een kans op complicaties na een abortus die kleiner is dan 0,2%.
Vrouwen kiezen niet zomaar opnieuw voor abortuspil
Uit onderzoek van Fiom blijkt dat bij een volgende zwangerschap maar liefst 26% van de vrouwen niet zomaar opnieuw voor de abortuspil zou kiezen. 17% vanwege dat de lichamelijke bijwerkingen erger waren dan gedacht en 9% zou er zeker niet meer voor kiezen omdat de lichamelijke bijwerkingen te erg waren.
Abortuscentra zijn realistischer
Wanneer we kijken naar abortuscentra dan zien we dat zij anders spreken over abortuspillen. De abortuscentra schatten de mogelijke risico’s best wel hoog in. Het Vrelinghuis in Utrecht geeft op een speciale informatiefolder aan dat na het slikken van de abortuspil er tot 10% kans is op een incomplete abortus en de kans op mislukken bij de abortuspil is 4 tot 6 maal hoger dan bij curettage. En dat terwijl Rutgers voorspiegelt dat het niet zoveel uit maakt. Verwarrend.
Tegenstrijdige beweringen
Maar misschien geeft de leidraad voor de huisartsen, die vanaf 1 januari dit jaar de abortuspil zijn gaan voorschrijven, duidelijkheid. In deze leidraad leren artsen dat bij een curettage tot 9 weken er een kans van tussen 0,7 en 1% is dat de abortus niet volledig is en dat dit bij de abortuspil 1,5 tot 3,3% zou zijn. Waardoor komt men in het Vrelinghuis dan met een 4 tot 6 maal hogere kans op een incomplete abortus bij de abortuspil ten opzichte van curettage? En bovendien met niet tot 3,3% maar tot 10% kans op mislukkingen. Hoe kunnen de risico’s binnen hetzelfde ‘vakgebied’ zo enorm verschillen? Waar komen deze gegevens vandaan? Wie spreekt de waarheid? Is een abortuspil nu wel of niet effectief en is deze nu wel of niet veilig?
Lees ook: Opvallend: Slechts 80 van de 14.000 huisartsen wil abortuspil verstrekken
Verenigde Staten
In de Verenigde Staten zien we dezelfde bewegingen als in Nederland, ze lopen alleen wat voor op ons land. Ook daar wordt de abortuspil als veilig en effectief aangeprezen. De FDA (Food and Drug Administration) geeft aan dat het aantal complicaties slechts 0,5% is. Dat zou blijken uit door de fabrikant aangeleverde informatie ten tijde van de toelating op de markt. In Amerika hoeft sinds 2023 de eerste pil niet meer in het bijzijn van een arts te worden ingenomen. In Nederland hoeft dat niet meer sinds 1 januari 2025. Evenals in Nederland geldt er geen registratieplicht voor complicaties bij abortus. Dus hoeveel complicaties er zijn en welke, dat weten we simpelweg niet.
Bijwerkingen van de abortuspil
In Nederland is het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen te vergelijken met de Amerikaanse FDA. Hier zijn alle bijsluiters van geneesmiddelen te vinden die toegelaten zijn in Nederland, ook van Mifepriston (de eerste abortuspil). Zo vermeldt de bijsluiter dat: “meer dan 1 op de 10 vrouwen diarree, misselijkheid en of braken ervaart. Minder dan 1 op de tien kampt met zware bloedingen, lichte of matige maag-darmkrampen of infectie van de baarmoeder”. Pagina 6 spreekt over mogelijke ernstige bijwerkingen, zoals allergische reacties, blaren en huiduitslag. Hoe vaak het allemaal voorkomt is dus officieel niet bekend.
'Dodelijke toxische shock'
Andere ernstige bijwerkingen zijn: “Gevallen van ernstige of dodelijke toxische of septische shock. Koorts met spierpijn, snelle hartslag, duizeligheid, diarree, braken of zwakte. Deze bijwerking kan optreden als u het tweede geneesmiddel, de misoprostol tablet, niet via de mond inneemt”. Er is sprake van een niet te verwaarlozen risico van aanhoudende zwangerschap. Dit doet zich voor in 1,3 tot 7,5% van de gevallen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) U bent hun laatste kans. Stirezo Pro Life vecht voor elk ongeboren kind, maar zonder uw steun stoppen we nooit het onrecht van abortus. Uw gift betekent hoop, leven en een toekomst. Laat ze niet in de steek. Doneer vandaag en laat zien dat hun leven u iets waard is.
11% van de Amerikaanse vrouwen had ernstige complicaties
Eind april 2025 is de uitkomst van een grootschalig onderzoek gepubliceerd in Amerika. Een onderzoek onder maar liefst ruim 865.000 vrouwen die tussen 2017 en 2023 de abortuspil hebben gebruikt. In gegevens van verzekeringsmaatschappijen is gekeken naar de zorg die vrouwen na gebruik van de abortuspil nodig hadden en de uitkomsten zijn werkelijk schokkend! Uit dit onderzoek blijkt dat 10,93% van de vrouwen die de eerste pil hadden ingenomen te maken hebben gekregen met ernstige complicaties. Dat is maar liefst 22 maal hoger dan de 0,5% die de FDA aangeeft!
Hoe zit het in Nederland?
Wanneer we met deze gegevens teruggaan naar het aantal zwangerschapsafbrekingen met de abortuspil in Nederland van de laatste jaarrapportage dan zouden van de 16.082 vrouwen er 1.757 zijn die met ernstige complicaties te maken hebben gekregen. Dat zouden schokkende cijfers zijn. Maar officieel weten we daar niets van.
Rebecca Gomperts
Dit is zorgelijk, zeker omdat de grootste abortuspilverspreider ter wereld, de Nederlandse Rebecca Gomperts, blijft zeggen dat de abortuspil veilig en effectief is, veiliger zelfs dan autorijden. Haar pillen gaan naar vele landen, vaak zonder goede medische begeleiding vooraf en naar vrouwen verstoken van een eerste hulppost dichtbij. Veilig? Je moet dan in de eerste plaats negeren dat met elke abortuspil er een kindje wordt gedood, hoe klein dan ook en ten tweede het nieuwe Amerikaanse onderzoek over wat de gevolgen voor vrouwen kunnen zijn als ze een abortuspil slikken, onder tafel wegwerken. De abortuspil is gevaarlijk, daar kunnen artsen, toezichthouders en politiek niet meer de ogen voor sluiten!
Dit artikel verscheen eerder op kiesleven.nl.
Laatst bijgewerkt: 21 mei 2025 11:59