Linkse studente sterft aan ‘veilige’ abortuspil

Maria del Valle Gonzalez Lopez (foto: Twitter)

Linkse studente sterft aan ‘veilige’ abortuspil

THEMA'S:

Maria del Valle Gonzalez Lopez (23) is op 11 april overleden in een Argentijns ziekenhuis aan de kennelijke gevolgen van een legale abortus, die zij als haar “droomabortus” had omschreven.

Voor zover bekend, is Del Valle daarmee de eerste moeder die aan abortus op verzoek overlijdt, sinds die eerder dit jaar in Argentinië legaal werd gemaakt. Het autopsierapport schrijft de dood van Maria del Valle toe aan een bloeding en algehele bloedvergiftiging. Er is een gerechtelijk onderzoek gaande om te onderzoeken op welke manier haar dood verband houdt met de abortus en of en in hoeverre zij het slachtoffer is van medische fouten.

‘Veilig’

Del Valle was een rijzende ster in de pro-abortus ‘Union Civica Radica’, die is aangesloten bij de Socialistische Internationale. De linkse studente was vorig jaar verkozen tot voorzitter van de jongerenafdeling van de Radicalen in La Paz. Haar partij voerde campagne voor legale abortus en droeg het standpunt uit dat legale abortus automatisch "veilig" is en een kwestie van persoonlijke keuze. Feministische organisaties in Argentinië geven geen commentaar op het nieuws, noch hebben ze, in de nasleep van de tragedie, gewaarschuwd dat ook legale abortus een dodelijke afloop kan hebben. Linkse media maakten het overlijden van Del Valle bekend, zonder melding te maken van de voorafgaande abortus.

Waken bij abortuscentra is een recht en moet dat blijven!

Vermeende ‘droomabortus’

Met steun van Del Valle’s partij en die van de nieuwe president van het land, Alberto Fernandez, werd in december jl. abortus op verzoek gelegaliseerd tot aan 14 weken zwangerschap. Als deze wet niet was goedgekeurd, zou "Mari" del Valle Gonzalez Lopez wellicht nog in leven zijn geweest. Het ziet er op dit moment althans naar uit dat haar vermeende “droomabortus” geleid heeft tot een infectie en tot haar vroegtijdige overlijden – kort na dat van haar ongeboren kind, dat uiteraard moedwillig was gedood.

Medische controle

Del Valle meldde zich op woensdag 7 april jl. bij het plaatselijke openbare ziekenhuis van La Paz voor een abortus. Haar familie was hiervan niet op de hoogte. Ze kreeg een abortuspil, waarschijnlijk Misoprostol. Normaal moet een dergelijke chemische abortus worden opgevolgd met een medische controle. Mogelijk is de nazorg tekort geschoten. Misoprostol wordt door het Argentijnse Ministerie van Volksgezondheid beschouwd als een "veilig" middel om een abortus op gang te brengen.

Lees ook: Dit is wat er gebeurt als je de abortuspil slikt

Stop gedwongen euthanasie

Chemische abortus

Een dag nadat zij dit ‘medicijn’ had ingenomen om haar kind te doden, begon Del Valle zich onwel te voelen, met koorts en buikpijn. Zij keerde vrijdags terug naar het ziekenhuis, waar zij aanvankelijk werd beschouwd als een COVID-19-patiënte. Het lijkt erop dat zij de artsen niet heeft verteld dat zij twee dagen daarvoor een chemische abortus had ondergaan. Er werd een bloedvergiftiging vastgesteld.

Privacy

Toen haar toestand verslechterde, werd de jonge vrouw overgebracht naar een beter uitgerust ziekenhuis in San Martin, waar zij de volgende dag overleed. Onmiddellijk werd een strafrechtelijk onderzoek ingesteld en een autopsie bevolen. Toen het nieuws uitlekte dat zij een abortus had ondergaan, leidde dit tot woede bij het Argentijnse OM. Niet vanwege het overlijden van moeder en kind, maar vanwege de schending van de privacy. De Argentijnse wet schrijft namelijk voor dat de identiteit en persoonlijke gegevens van vrouwen die een abortus plegen, vertrouwelijk moeten blijven. Mede omdat Del Valle dwepend over haar “droomabortus” zou hebben gesproken, is zij volgens sommigen het slachtoffer geworden van de propaganda van Planned Parenthood. Deze kapitaalkrachtige abortusorganisatie heeft in Zuid-Amerika talloze jonge meisjes en vrouwen ervan overtuigd dat legale abortus automatisch ‘veilig’ en probleemloos is.

Lees ook: 10 redenen waarom abortus een kwaad is

Bestel Catechismus tegen abortus

Brute ingreep

Daarentegen verklaarde dr. Luis Durand, een Argentijnse chirurg, dat abortus per definitie niet alleen een brute, niet-medische ingreep in het lichaam van de moeder is, maar bovendien altijd de doding van haar kind. Dat wordt “verbrand door injectie van stoffen in de baarmoeder, of het wordt verwijderd door het in stukken te snijden, of het wordt onderworpen aan extreme krampen van de baarmoeder, waardoor het stikt". Bij vrouwen die Misoprostol gebruiken, kunnen infecties of bloedvergiftiging optreden als artsen er niet in slagen het kind volledig weg te halen of wanneer er resten in de baarmoeder van de vrouw achterblijven. "Daarom is het een valse veronderstelling te denken dat een dergelijke procedure echt veilig is", aldus Durand.

Laatst bijgewerkt: 19 april 2021 13:16

Doneer