Amerikaanse denktank: 2021 slechtste jaar voor abortus in halve eeuw

Amerikaanse denktank: 2021 slechtste jaar voor abortus in halve eeuw

THEMA'S:

Goed nieuws uit de Verenigde Staten. Een Amerikaanse pro-abortus denktank klaagt dat 2021 voor abortusrechten het slechtste jaar van de afgelopen halve eeuw is geweest.

Guttmacher Institute

Die conclusie is meteen ook de titel van een rapport van het Guttmacher Institute: State Policy Trends 2021: The Worst Year for Abortion Rights in Almost Half a Century. Deze organisatie ijvert voor seksuele en reproductieve rechten, wat in de praktijk neerkomt op abortus. Het rapport onderzocht de abortuswetgeving in alle Amerikaanse staten en concludeerde dat afgelopen jaar in zeer veel staten restricties ingevoerd zijn op het recht op abortus.

106 nieuwe wetten

Verdeeld over 19 staten werden in 2021 maar liefst 106 nieuwe wetten ingevoerd die op de een of andere manier een inperking betekenen op abortus. De meest spraakmakende nieuwe wet was het Texaanse verbod op abortus na zes weken. In Mississippi werd abortus na 15 weken strafbaar. In 13 staten is abortus nu verboden na 6 of 8 weken zwangerschap. In het afgelopen jaar voerden maar liefst 16 staten beperkende of verbiedende wetgeving in op abortus variërend van na 6-20 weken. Weliswaar werd veel wetgeving voorlopig tegengehouden door gerechtshoven, maar het rapport klaagt dat 2021 voor abortusrechten het slechtste jaar was in de afgelopen 50 jaar.

STI moeder en kind successen min

Roe v. Wade

Tal van staten hebben wetgeving klaarliggen die gerealiseerd wordt zodra Roe v. Wade, het oordeel van het Hooggerechtshof in 1973 dat een verbod op abortus ongrondwettelijk is, verworpen wordt. Die kwestie zal mogelijk op korte termijn door het Hooggerechtshof opnieuw bekeken moeten worden. Als daar een gunstige uitspraak volgt, zal er door staten een stortvloed van nieuwe restricties op abortus losgelaten worden, zo is de verwachting.

Pro-life trend Trump

Deze algemene pro-life trend in Amerikaanse staten is door de regering Trump in een stroomversnelling gekomen. President Trump verklaarde zelf meermaals tegen abortus te zijn, soms in een religieuze context. Hij beloofde benoemingen aan het Hooggerechtshof van pro-life rechters en heeft dat met Gorsuch, Kavanaugh en Amy Coney Barret waargemaakt. Door de pro-life koers van Trump en de pro-life meerderheid aan het hoogste gerechtshof zagen Republikeinse Amerikaanse staten hun kans schoon om abortus in te perken, iets dat door veel Amerikanen gewenst wordt.

Rechtspraak CC BY NC ND 4 0

Foto: Pixy.org (CC BY NC ND 4 0)

Hoopgevend voor Nederland

De regering-Biden heeft in 2021 zijn uiterste best gedaan veel van het pro-life beleid van Trump terug te draaien. Zo kregen abortuscentra weer overheidssubsidie, waar die onder Trump drastisch ingeperkt was. Maar het lijkt erop dat de pro-life trend in de Verenigde Staten niet meer te stuiten is. Dat is een zeer positieve ontwikkeling voor het ongeboren leven in de VS, maar ook hoopgevend voor pro-lifers in Europa en Nederland. Want de linkse opvatting dat abortus als mensenrecht verankerd ligt en niet meer teruggedraaid kan worden, is overduidelijk niet waar gebleken. Het Guttmacher rapport laat zien dat de pro-abortuslobby zich daar grote zorgen over maakt.

Bestel Catechismus tegen abortus

Laatst bijgewerkt: 4 januari 2022 11:04

Doneer