Amerikanen plegen steeds minder abortus. Hier is waarom.

THEMA'S:
‘Er is een metafoor waar de modernen altijd dol op zijn. Ze zeggen altijd, “Je kunt de klok niet terugdraaien”. Het simpele en voor de hand liggende antwoord is: “Je kunt dat wel”. Een klok, een stuk van menselijke makelij, kan verzet worden door de menselijke vinger, naar elke minuut of uur.’
G.K. Chesterton. Bron: Wikipedia.org

G.K. Chesterton. Bron: Wikipedia.org

Jarenlang dalend abortuscijfer

Wijze woorden van de katholieke journalist G.K. Chesterton. Zelfs de NOS ziet er nu de waarheid van in. NOS-correspondent Wouter Zwart stelt namelijk vast dat voor abortus de klok teruggedraaid wordt in de Verenigde Staten. Amerika heeft al jaren een dalend abortuscijfer. Op het dieptepunt van 1990 werd 1.429.247 keer een kind afgedreven, in 2012 was dit gedaald tot 699.202. In 1980 werd meer dan 1 op 3 kinderen geaborteerd, tegenwoordig is dat bijna 1 op 5. Ter vergelijking: in Nederland werd in 1990 1 op 11 geaborteerd, in 2012 1 op 7.

Alleen pro-abortusactivisten geïnterviewd

Tot zover het gelijk van de staatsomroep. NOS-correspondent Wouter Zwart tast duidelijk in het duister over de oorzaken van de afname. Dat kan ook niet anders, want Zwart interviewt alleen pro-abortusactivisten en geen enkele tegenstander van abortus. Dat is als schrijven over milieuvervuiling in Amerika en alleen met oliebaronnen spreken.

nos_abortus_vs

Zwart interviewt uitgebreid ene ‘dokter’ Braid, die abortussen uitvoert. Braid verklaart de afname uit Republikeinse wetgevers die strenge eisen stellen aan abortusklinieken, waardoor vele klinieken kopje onder gaan en zwangere vrouwen geen toegang meer hebben tot abortus.

Publieke bewustwording

Dat is geen sluitende verklaring. Want waarom zijn er dan steeds meer pro-life Republikeinen? Kennelijk omdat het volk steeds vaker pro-life stemt. Het verschil zit 'm dus niet in de politiek, maar in de publieke opinie. Dat het Amerikaanse volk zich tegen abortus keert is te danken aan decennialang aanhoudende campagnes door pro-lifers. Met miljoenen uitzendingen, flyers en wat niet meer, hebben pro-lifers effectief publieke bewustwording gecreëerd. Dit filmpje toont op een prachtige manier hoe die bewustwording in het klein gaat:

Politiek via rechtbank

De klok wordt inderdaad teruggedraaid in Amerika, en wel door democratisch verkozen politici. Dat terwijl abortus is ingevoerd door een niet-verkozen Hooggerechtshof, dat zich het recht toe-eigende om over de hoofden van parlementen heen zelf voor wetgever te spelen. Verdere inperking van abortus hangt af van het Hooggerechtshof, stelt NOS-correspondent Zwart. Sinds hij dat schreef, is naar buiten gekomen dat het Hooggerechtshof abortusbeperkingen in Texas omvergehaald heeft. Is de hoop nu verloren? Zeker niet. Toen het Hooggerechtshof in 1857 slavernij goedkeurde, zetten de abolitionisten hun strijd gewoon voort. Met succes: president Abraham Lincoln schafte slavernij in 1863 af.

Verbrijzelde kinderschedeltjes

De Amerikaanse afname biedt hoop voor Nederland. Er is in ons land verbazingwekkend weinig toezicht op hoe abortussen gedaan worden. Strengere regels en controle leiden in Amerika tot afname, dat kan in Nederland ook. Dat vraagt wel een omslag in de publieke opinie. Nederlanders moet de harde realiteit van verbrijzelde kinderschedeltjes leren kennen. Bijvoorbeeld in de klas bij het gedrocht wat nu ‘seksuele voorlichting’ heet. Dan staat de klok tenminste een uurtje verder in de juiste richting.

Laatst bijgewerkt: 21 november 2023 11:36

Doneer