Argentinië neemt vergaande abortuswet aan

Argentinië neemt vergaande abortuswet aan

THEMA'S:

Argentinië heeft op de valreep van 2020 nieuwe wetgeving aangenomen om het doden van ongeboren kinderen tot 14 weken door middel van abortus, om welke reden dan ook, te legaliseren.

Ook maakt de nieuwe wet mogelijk zijn dat tienermeisjes buiten medeweten of toestemming van een ouders abortus plegen.

Zeldzame gevallen

Op 11 december had het parlement van het land het radicale pro-abortus wetsvoorstel al aangenomen. Na een lange nachtelijke stemming keurde ook de Argentijnse Senaat op woensdagochtend 30 december de pro-abortuswetgeving goed. Tot dan toe was het verboden om een ongeboren kind door middel van abortus te doden, behalve in zeer zeldzame gevallen van verkrachting, incest of om het leven van de moeder te redden.

Protest bisschoppen

De katholieke bisschoppen van Argentinië hebben maandag een krachtig protest afgegeven waarin ze de "koortsachtige obsessie" van politieke leiders veroordelen om abortus gelegaliseerd te krijgen, in plaats van te werken aan het oplossen van de grote economische en sociale problemen van het land. In een verklaring zeiden de katholieke bisschoppen dat het doden van ongeboren kinderen door middel van abortus de vele mensen in nood in Argentinië weinig zal helpen.

Minister, stop de Nederlandse financiering van buitenlandse abortus!

‘Obsessie’

"In de afgelopen weken is het plaatje verduisterd. De politieke optie is een onbegrijpelijke urgentie geworden, een koortsachtige obsessie om abortus er in Argentinië door te krijgen, alsof die ook maar iets te maken heeft met het lijden, de angsten en de zorgen van de meeste Argentijnen," aldus de bisschoppen. Werkloosheid en armoede zijn enorme problemen in Argentinië, waar meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft. De bisschoppen benadrukten dat het doden van ongeboren kinderen voor deze problemen geen enkele oplossing is.

‘Klap in gezicht’

Ze drongen er bij Fernández en andere pro-abortus leiders op aan om te stoppen met het opdringen van legale abortus. "Er zijn duizenden gezondheids- en sociale problemen die moeten worden opgelost en die onze volledige aandacht opeisen: van de problemen met de vaccinatie tot het aantal zeer zieke mensen die dit jaar geen adequate medische zorg hebben gekregen, tot vrouwen die geweld ondervinden of geen fatsoenlijk werk hebben. Maar wat hun op dit harde en onzekere moment wordt aangeboden is abortus, en dat is een klap in het gezicht van de hoop," vervolgden de bisschoppen.

'Goed nieuws'

De Nederlandse nieuwssite Nu.nl meldde de Argentijnse legalisatie van abortus onomwonden als "goed nieuws" om er vervolgens in quasi-objectieve toonzetting aan toe te voegen: "Het besluit wordt door sommigen gezien als een voorbeeld voor de rest van Latijns-Amerika, waar steeds meer aandacht is voor abortusrechten." Het is het zoveelste bewijs dat Nederlandse media hun journalistieke ethiek opzij zetten voor een pro-abortus agenda.

Pro-life

De steun voor het ongeboren kind blijft in Argentinië overigens sterk. Pro-life leiders hebben protesten, gebedswaken en andere inspanningen georganiseerd om ervoor te zorgen dat in hun land ongeboren kinderen beschermd blijven worden. De pro-life coalitie Unidad Provida heeft recentelijk de wetgevers aangespoord om het pro-abortus wetsvoorstel te verwerpen en een beleid te voeren dat "de zorg voor de twee levens die op het spel staan in een kwetsbare zwangerschap" ondersteunt.

Waken bij abortuscentra is een recht en moet dat blijven!

Claim is twijfelachtig

Fernández en andere aanhangers van abortus betogen dat het legaliseren van abortus een kwestie van ‘volksgezondheid’ is. Abortusactivisten beweren dat ongeveer 40.000 vrouwen gewond raken of gedood worden bij ‘onveilige’ abortussen in Argentinië - iets wat ook Fernández aanvoerde toen hij het wetsvoorstel indiende. Maar die claim is twijfelachtig. Pro-abortusgroepen overdrijven overal en structureel het aantal illegale en onveilige abortussen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat niet abortus maar basale gezondheidszorg helpt om het leven van vrouwen te verbeteren.

Bres geslagen

Het legaliseren van het doden van ongeboren kinderen in Argentinië neemt niet weg dat ongeboren kinderen in de meeste landen in Midden- en Zuid-Amerika nog altijd tegen abortus beschermd zijn. Dit is een doorn in het oog van de abortusorganisaties, die een internationaal netwerk vormen en uit grote Westerse fondsen kunnen putten. Nu zij in Argentinië een bres hebben weten te slaan in de bescherming van het ongeboren kind, hopen zij dat dit ook in de buurlanden te kunnen bereiken.

Foto: Parlementsgebouw in Buenos Aires (CC BY 2.0, Phillip Capper)

Laatst bijgewerkt: 9 april 2021 10:57

Doneer