ChristenUnie-jongeren: "Niet voor algeheel verbod op abortus"

THEMA'S:

Jarin van der Zande met het bestuur van PerspectieF, jongerenorganisatie van ChristenUnie. Bron: perspectief.nu

De ChristenUnie-jongeren zijn niet tegen abortus. Dat verklaart voorzitter Jarin van der Zande. Een opmerkelijk standpunt, want moederpartij ChristenUnie is tegenstander van elke vorm van abortus. "Als ik zeg: ik ben tegen abortus, doet dat geen recht aan mijn standpunt", zegt Van der Zande. "Ik zou niet voor een algeheel verbod op abortus pleiten."

HP/De Tijd

De jongerenvoorzitter doet zijn uitspraken in een interview met HP/De Tijd, naar aanleiding van het Braziliaans verbod op abortus na verkrachting. Van der Zande stelt: "Ik zie heel veel situaties waarin ik abortus goed kan voorstellen, zoals bij verkrachting of levensgevaar. Dan ben ik de laatste die zal zeggen dat abortus niet mag."

Abortus na verkrachting is onacceptabel

Laten we het helder uitleggen waarom abortus dan niet mag. Ongeboren kinderen hebben menselijk leven. Net als u en ik. Of je nu 2 of 200 centimeter bent, bewust of bewusteloos bent, in de baarmoeder zit of daarbuiten: je bent een mens. Je recht op leven is absoluut. Je leven mag niet opgeofferd worden, ook niet voor het 'welzijn' van de ander. Welzijn dat in de praktijk niet gebaat is bij abortus. Maar zelfs als abortus na de geestelijke én lichamelijke gezondheid van de verkrachte vrouw verbetert, dan nog is het moreel onacceptabel. Het leven van de ander is immers altijd waardevoller dan je eigen welzijn.

Leven bij gratie

De consequentie van Van der Zandes standpunt is dat kinderen geen onvervreemdbaar recht op leven hebben, maar hun leven alleen behouden bij de gratie van andere mensen. Dan kom je direct op een glijdende schaal. Verkrachting is zeer erg, maar partnermishandeling ook. Zware schulden zijn minder erg maar nog steeds heftig. Het resultaat is de abortuspraktijk van Nederland: 31.000 vermoorde kinderen per jaar. Met als meest genoemde motivatie geldtekort, een oplosbaar probleem.

Niet onversneden pro-life

Het is jammer dat de ChristenUnie-jongeren niet meer onversneden pro-life zijn. Althans dat lijkt erop. Hopelijk roepen de jongeren hun voorzitter tot de orde en biedt Van der Zande zijn excuses aan, want het goedpraten van legale moord op ongeboren kinderen is en blijft onacceptabel.

STI WhatsApp-banner

Laatst bijgewerkt: 16 juni 2022 14:16

Doneer