CU en SGP: Waarschuw bij abortus voor risico's curettage

CU en SGP: Waarschuw bij abortus voor risico's curettage

THEMA'S:

Onderzoekers van het AMC waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van curettage na een miskraam. Curettage kan tot onvruchtbaarheid leiden en verhoogt de kans op vroeggeboorte bij de volgende zwangerschap.

In het duister

Waarom eenzelfde waarschuwing niet bij abortus? Dat vroegen wij ons vorige week af. Bij abortus wordt curettage nog veel meer toegepast dan bij miskraam. Het is onrechtvaardig om vrouwen die een abortus overwegen, in het duister te laten over de gezondheidsrisico's van curettage. Vooral omdat er een veel gezonder alternatief is, namelijk het uitdragen van de zwangerschap.

Kamervragen

SGP en ChristenUnie zien dit ook in. Kees van der Staaij (SGP) en Carla Dik-Faber (CU) hebben daarom Kamervragen gesteld aan minister Schippers van Volksgezondheid. Zij willen weten of vrouwen volledig geïnformeerd worden over de gezondheidsrisico's van curettage bij abortus. Ook vragen Van der Staaij en Dik-Faber aan minister Schippers hoe het achterhouden van informatie te rijmen valt met de wet: "Overtreden artsen die vrouwen niet vooraf van de risico’s van curettage op de hoogte brengen, volgens u de wettelijke verplichting van geïnformeerde toestemming die volgt uit de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst?"

'Volledig informeren'

Kees van der Staaij: "Vrouwen die een abortus ondergaan met curettage, lopen risico’s. Niet alleen emotioneel, maar de mogelijke gevolgen van curettage komen nog daarbij. De allerbeste oplossing voor de moeders én ongeboren kinderen is natuurlijk om geen abortus te ondergaan. Maar zo lang de overheid dat niet inziet, moeten vrouwen in ieder geval volledig en eerlijk geïnformeerd worden."

Afdwingen voorlichting

De Kamervragen kunnen een opstap zijn naar het afdwingen van behoorlijke voorlichting. Dat zijn we in Nederland verplicht aan de ongewenst zwangere vrouw, bovenal aan haar bedreigde ongeboren kind.

Dokter Anthony Levatino voerde vele abortussen uit door curettage. Hij legt de gruwelijke procedure uit.

⇒ Stirezo komt op voor het recht op leven van de ongeboren kinderen.

Steun onze strijd tegen abortus en doneer nu!

Laatst bijgewerkt: 12 december 2023 15:36

Doneer