Dit filmpje toont de menselijkheid van een ongeboren kind van acht weken

Dit filmpje toont de menselijkheid van een ongeboren kind van acht weken

THEMA'S:

Een video gaat viraal op sociale media, waarin een nog levend ongeboren kind van ongeveer acht weken te zien is. Een bijzonder beeld van hoe menselijk ongeboren kinderen al zo vroeg in hun ontwikkeling zijn.

Let op: deze video kan heftig zijn voor wie gevoelig is voor medische ingrepen of een kind heeft verloren.

[video is verwijderd van Facebook]

"Alles wat je moet weten"

“Deze video van acht seconden van een baby in eerste trimister vertelt je alles wat je moet weten over hoe verkeerd abortus is”, zegt Jonathon Van Maren. De Canadese pro-life journalist, die vorig jaar nog in Nederland een lezing gaf voor Stirezo, plaatste het filmpje in 2017 op Facebook. Drie jaar later gaat het viraal op sociale media.

Wazig weefsel in een petrischaaltje

De video laat een heel ander beeld zien van pril ongeboren leven dan aborteurs graag tonen. Toen het EO-programma Rot op met je religie langsging bij een abortuscentrum, toonde aborteur Olga Loeber als ongeboren kindje als wazig weefsel op een petrischaaltje. Een aanwezige moslim liet zich er niet door misleiden: "Jij bent dit geweest, ik ben dit ook geweest". Een aanwezige atheïst gebruikte de vormeloosheid van dit kindje om zowaar een lans te breken voor 'abortus na geboorte': het doden van pasgeboren kinderen. Zulke pleidooien krijg je als je, net als aborteur Loeber, menselijk leven ontdoet van menselijke vorm en waardigheid.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het kindje in kwestie is uit de moederschoot gehaald vanwege een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, omdat de voortzetting van zo'n zwangerschap tot de dood van moeder én kind leidt. Het kind blijft in de eileider, een omgeving die op den duur ongeschikt en zelfs vijandig wordt. Daarom wordt het embryo met eileider en al verwijderd. Een onbedoeld gevolg hiervan is dat het kind komt te overlijden.

Verschil met abortus provocatus

Begrijperlijkerwijs hebben katholieke ethici deze ingreep, salpingectomie geheten, met een kritisch oog bekeken. Is het geen abortus provocatus, omdat het resultaat hier ook de dood van het kind is? Priester Tadeusz Pacholczyk, neurowetenschapper en bioethicus, meent van niet. Hij geeft een helder antwoord:

"In deze situatie is de intentie van de chirurg gericht op het goede effect (het verwijderen van de beschadigde weefsel om het leven van de moeder te redden) terwijl hij alleen maar het slechte effect tolereert (de dood van het buitenbaarmoederlijk kind). Belangrijk is dat de chirurg ervoor kiest om te handelen op de eileider (een deel van het lichaam van de moeder) in plaats van direct op het kind. Bovendien is de dood van het kind niet het middel waarmee de genezing plaatsvindt."

Stirezo komt op voor de ongeboren kinderen, tegen abortus.
Help onze inzet met een gift!

Laatst bijgewerkt: 7 december 2023 17:13

Doneer