Grote pro-life overwinning in Chili

(Foto: Wikimedia)

Grote pro-life overwinning in Chili

THEMA'S:

Kiezers in Chili hebben zondag met grote meerderheid een nieuwe grondwet verworpen die abortus op verzoek zou hebben gelegaliseerd.

Grote meerderheid stemde tegen

Slechts 38 procent van de kiezers steunden de grondwet, die werd gesteund door de linkse president Gabriel Boric. Ondanks die steun stemde een grote meerderheid van 62 procent tegen. Als gevolg van deze uitslag blijft het ongeboren kind in Chili de bescherming van de wet genieten.

Chileense pro-lifers vieren overwinning

Maar ook de uitzonderingen blijven bestaan: wanneer het leven van de moeder in gevaar is of wanneer zij het slachtoffer is van verkrachting. Niettemin hebben Chileense pro-lifers de overtuigende verwerping van het grondwetsvoorstel door de bevolking gevierd.

STI WhatsApp-banner

Ook Chileense parlement is pro-life

Chili is een pro-life land. Uit een opiniepeiling vorig jaar bleek al dat de bevolking sterk gekant is tegen de legalisering van abortus. Maar ook het Chileense parlement heeft herhaaldelijk pro-abortuswetgeving verworpen, waaronder een recent wetsvoorstel om abortussen tot 14 weken toe te staan.

Mexico: onder druk van rijke mannen

De abortuslobby, gefinancierd door rijke mannen als Gates en Soros, zet Zuid-Amerikaanse landen echter onder druk om abortus te legaliseren. Ook de Verenigde Naties, Europese landen als Nederland, maar ook de regering van president Joe Biden doen dat. Argentinië is in 2020 voor die druk bezweken. Het Mexicaanse Hooggerechtshof verbood in 2021 een deelstaat abortus strafbaar te houden en actief te vervolgen.

‘Viva Chile!’

Constanza Saavedra van de Chileense pro-life groep Testimonios por la Vida kon haar vreugde op Twitter echter niet op. "Met vreugde en hoop in een beter Chili, met veranderingen die ons verenigen, strevend naar een betere levenskwaliteit voor iedereen, overstijgen we onszelf overstijgend en vorderen we," aldus Saavedra. "Tegenslagen, verdeeldheid en haat laten we achter ons. Voor een Chili waarin we allemaal met trots kunnen blijven zeggen: Viva Chile!"

Laatst bijgewerkt: 15 september 2022 08:46

Doneer