Half miljoen handtekeningen vragen Pools parlement om abortusverbod

Half miljoen handtekeningen vragen Pools parlement om abortusverbod

THEMA'S:
Marsz_dla_zycia_i_rodziny_2007_06

Bijna een half miljoen handtekeningen zijn afgelopen week gepresenteerd aan het Pools parlement, met als eis de bescherming van al het ongeboren leven en een verbod op alle vormen van abortus.

Brede steun

De handtekeningen zijn opgehaald door pro-lifers, vaak jongeren en jongvolwassenen. Onder hen Stirezo-vrijwilliger August, die hier verslag deed. Een half miljoen is een aanzienlijk aantal, gezien een bevolking van 38,5 miljoen mensen. De anti-abortuspetitie geniet aanzienlijke steun bij de Poolse bevolking: onder stemmers van de grootste partij Orde en Gerechtigheid is 64 procent voor een totaalverbod. Abortus is in Polen toegestaan in uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld ernstige handicap. Per jaar worden ongeveer 1000 afdrijvingen gepleegd. Het grootste deel van de abortussen wordt gepleegd op kinderen met het syndroom van Down.

Strafbaar

Het anti-abortusinitiatief oogstte kritiek omdat het niet alleen abortus strafbaar wil stellen, maar ook vrouwen aansprakelijk wil stellen als zij hun eigen kind aborteren. Nu is een vrouw automatisch vrijgesteld van strafvervolging. Deze vrijstelling schendt het fundamentele rechtsprincipe dat misdaad gestraft moet worden. Het is alsof je na een schietpartij de wapenfabrikant aanklaagt en de schutter vrijuit laat gaan. Uiteraard zijn er meer dan genoeg gevallen waarin de vrouw van strafvervolging vrijgesteld moet worden, bijvoorbeeld bij dwang. Dat is echter aan de rechter om te beslissen, niet aan de wetgever.

Communisten

Niet toevallig is de vrijstelling van aansprakelijkheid ingevoerd door de communisten in 1954, en overgenomen door vele landen om legalisering van abortus te vergemakkelijken. Internationale media voorspellen een koude winter voor Poolse vrouwen, maar de initiatiefnemers hebben al uitgebreide plannen gepresenteerd voor prenatale zorg en moederhulp. Zulke hulp is in Nederland beperkt, omdat veel huisartsen vrouwen direct doorverwijzen naar abortusklinieken en alternatieven amper bespreken.

Stemmen

De Poolse grondwet zegt dat met een minimum van 100.000 handtekeningen, het parlement gedwongen kan worden te stemmen over een wetsvoorstel. Dat aantal is ruimschoots overschreden. Op het eerste oog is de missie van het anti-abortusinitiatief geslaagd: premier Beata Szydło sprak zich al uit voor een totaalverbod en haar partij Orde en Gerechtigheid heeft een absolute meerderheid in het parlement.

Moed

Maar politiek is wispelturig. Zo krabbelde Szydło al terug toen er grote (internationale) kritiek kwam op haar steunbetuiging. Er is nu moed nodig, een zeldzame deugd. Laten we bidden tot de Poolse pro-life paus, Sint-Johannes Paulus II, dat de Polen zijn leeuwenmoed krijgen om het ongeboren leven volledig te beschermen!

Laatst bijgewerkt: 21 november 2023 11:38

Doneer